Драган Чавић: Опозиционо дјеловање се претворило у ријалити шоу

Упркос томе што смо 10 година били конструктивна опозиција, резултати из избора у изборе су били све лошији за партију, у смислу мањег броја гласова, па је напуштање матрице која није била препозната код већине гласача била у том моменту најрационалнија одлука, истиче у интервјуу за “Независне новине” Драган Чавић, лидер Народног демократског покрета (НДП).

“Нарочито након избора 2018. године, када је постало јасно да се опозиционо дјеловање претвара у ријалити шоу и да су конструктивне ствари замијениле површност и самопромоција. НДП се није видио у таквом начину дјеловања и одлучили смо да све своје професионалне капацитете усмјеримо у другом правцу”, рекао је Чавић.

НН: Каква су очекивања НДП-а од предстојећих локалних избора?

ЧАВИЋ: На изборе излазимо са амбицијом да активно учествујемо у вршењу власти у локалним заједницама у Републици Српској. Имамо одборничке листе кандидата у 43 локалне заједнице те очекујемо да ћемо имати значајну партиципацију у раду свих општинских и градских скупштина. Тамо гдје будемо имали своје одборнике, бићемо у доброј позицији да спроводимо наше програме, а тамо гдје имамо кандидате за начелнике, попут Ђорђа Миличевића, очекујемо побједу јер је у протекле четири године Шамац био примјер успјешног управљања локалном заједницом. Свуда излазимо с квалитетним кандидатским листама за одборнике у градским и општинским скупштинама, а ријеч је о препознатЉивим именима, али и неким новим младим лицима. Нпр. у Требињу имамо једну млађу екипу предвођену Бојаном Шапурићем, који је уједно био најмлађи одборник у Републици Српској, који води пристојну кампању, а својим дјеловањем уноси једну нову енергију у рад НДП-а. У појединим градовима потписали смо заједничке платформе са другим политичким партијама и одлучили се за заједнички наступ. Подржали смо кандидате за начелнике и градоначелнике у срединама за које смо оцијенили да су радили добар посао у протекле четири године и који се наслањају на програмске смјернице НДП-а. Тако у Бањалуци подржавамо Игора Радојичића, јер сматрамо да је у протекле четири године квалитетно управЉао градом, те да је локална власт реализовала многе компоненте нашег плана из 2016. године, те спровела добар дио реформи и активности које су биле дио програма НДП-а за Бањалуку. Сматрам да ћемо подршком коју добијемо од гласача створити добру основу за републичке изборе, када планирамо да потврдимо повјерење гласача.

НН: Које су основне компоненте плана и програма НДП-а у овој кампањи?

ЧАВИЋ: Програми за 2020. годину су наставци политике континуитета за које се залажемо у сваком изборном циклусу. Наши планови су надоградња ранијих програмских рјешења по којима смо били препознатЉиви, гдје смо опредијеЉени за учешће у рјешавању отворених питања кроз конструктивне идеје и рјешења. Конкретно, у Бањалуци излазимо са планом који смо назвали “10×10”, јер укЉучује 100 мјера, по 10 конкретних рјешења у 10 различитих категорија, а које покривају најзначајније области важне за квалитетан живот грађана и развојне ресурсе које Бањалука до сада није адекватно развијала и користила. Спровођењем нашег плана Бањалука може постати савремен и развијен град са изузетно добром развојном перспективом у наредних пет година.

НН: Слоган НДП-а гласи: “Доста је приче – идемо радити!” Зар се у годинама иза нас није довољно радило за бољи живот грађана?

ЧАВИЋ: Не улазећи у дубљу анализу шта се свих ових година радило, односно обећавало, а није испунило, ми смо овогодишну кампању базирали на томе да нас празна прича коју наши грађани слушају годинама не води никуда и зато је наша порука јасна и гласи: “Доста је приче – идемо радити!” Као дио кампање одлучили смо се за један креативнији и другачији приступ у односу на остале странке. Кроз кратке ТВ спотове желимо симболично поручити свим грађанима, а не само гласачима који дијеле наше ставове, да нема више времена за трошење на причу коју људи на овим просторима слушају годинама, било да долазе од неког политичара, јавне личности или првог комшије. Неки од актера наших спотова причају о ријалитијима, сједе у кладионици, баве се свјетском политиком на коју не могу да утичу или чекају да неко други дође и ријеши њихов проблем. Умјесто тога, сви заједно, треба да престанемо да трошимо вријеме на беспотребне ствари, већ енергију исправно да усмјеримо, а добре идеје и иницијативе да спроведемо у дјело. Нарочито на локалном нивоу гдје је потребна та иницијатва, гдје грађани препознају кандидате, своје комшије и пријатеље за које знају да су вриједни и честити људи. Кампања је ове године ради ковида-19 другачија од свих претходних, те смо у појединим општинама отказали масовне скупове и преселили комуникацију на друштвене мреже и директни контакт с људима. Дакле, порука нашег слогана је универзална, од сједења, причања и чекања да се ствари промијене саме од себе нема велике користи, а умјесто тога треба искористити сваку шансу да се конструктивно дјелује. Друга ствар коју смо жељели нагласити је да НДП не одустаје од принципа на којима почивамо; раду стручних кадрова, вриједних људи, домаћинског пословања  и конкретних рјешења, односно свега онога на чему смо увијек темељили и данас темељимо нашу политику.

НН: Да ли ће уопште бити захвално чинити власт у локалним заједницама у наредне четири године, с обзиром на велику кризу изазвану епидемијом?

ЧАВИЋ: Захвално сигурно неће бити, али ако будемо потпуно искрени, ситуација код нас је одувијек таква да није захвално бити власт. Пред нама је тежак период, јер ће послије свега овог с пандемијом локалне заједнице у Републици Српској бити значајно погођене посљедицама короне, док ће привреда бити у незавидном положају и борити се за повратак у нормалне пословне токове. То ће нужно повући и умањене буџетске приходе и у коначници мање могућности за инвестиције из властитих средстава. И управо због тога сматрам да грађани овог пута треба да бирају доста одговорније него икада прије и да изаберу оне који ће имати и знања и способности да управљају ресурсима у таквој ситуацији.

НН: Били сте један од главних критичара актуелне власти у РС, а онда је НДП ушао у власт. Је ли то, из данашње перспективе, била добра или лоша одлука?

ЧАВИЋ: Упркос томе што смо 10 година били конструктивна опозиција, резултати из избора у изборе су били све лошији за партију, у смислу мањег броја гласова, па је напуштање матрице која није била препозната код већине гласача била у том моменту најрационалнија одлука. Нарочито након избора 2018. године, када је постало јасно да се опозиционо дјеловање претвара у ријалити шоу и да су конструктивне ствари замијениле површност и самопромоција. НДП се није видио у таквом начину дјеловања и одлучили смо да све своје професионалне капацитете усмјеримо у другом правцу. Зато сматрам да је то била добра одлука, а рационалним гласачима НДП-а поручујем да смо сада у позицији да будемо корективни фактор власти, те да смо и даље отворени за аргументоване критике, квалитетна рјешења и иницијативе, што је била и остала политика континуитета НДП-а. Лично, као човјек и политичар непрестано сам био на некој вјетрометини, често сам морао доносити тешке политичке одлуке које дан-данас као бреме носим на својим леђима.

НН: Готово свакодневно политички званичници мијењају страначке дресове и углавном “мигрирају” од опозиције према власти. Како Ви то посматрате?

ЧАВИЋ: Уколико упоређујете те појаве с нашом ситуацијом, морам нагласити да је одлука у октобру 2018. године донесена већинском вољом на Предсједништву странке. Дакле, није се радило о неком прелијетању појединца из странке у странку или цијепању на фракције. Ми нисмо промијенили идеологију или програм, као што се то дешава у случајевима када неко напусти странку и “промијени плочу” за 180 степени. Шта је то што понука човјека на такав корак, не бих вам знао рећи. Код неких је то можда “понуда која се не одбија”, код других можда освета бившим странкама, а неки можда заиста доживе нека “просвјетљења”. У сваком случају, свако носи своје бреме такве одлуке и с тим касније наставља каријеру, мање или више успјешно. А признаћете и сами да је то већином ова друга варијанта, што ће рећи да се то и не цијени као тако лоше како се прича да јесте. Резултати нашег рада су видљиви тамо гдје учествујемо у власти на општинском нивоу или тамо гдје кадрови НДП-а обављају одговорне функције. Сматрам да смо за двије године учешћа у власти, у складу са својим удјелом у коалицији, били веома ефикасан дио власти и да су кадрови наше странке оправдали очекивања, односно успјешно руководили републичким институцијама или воде велика јавна предузећа и то је порука коју желимо пренијети гласачима. Нпр. резултати Министарства привреде и предузетништва видљиви су у многим реалним подацима, попут пораста просјечне нето плате у РС, који је директна посљедица само једног од многих квалитетних законских рјешења која долазе из овог министарства.

Подијели: