Креативна индустрија, култура и туризам развојне шансе Бање Луке

Планом НДП-а за развој Бање Луке под називом “10 пута 10” посебна пажња посвећена је областима културе, спорта и туризма, као и конкретних идеја на пољу промоције предузетништва и креативних индустрија, као значајних развојних ресурса које Бања Лука до сада није адекватно развијала и користила.

Кандидат НДП-а за одборника у Скупштини града Бањалука на предстојећим локалним изборима Љиљана Аћимовић рекла је да су културни приоритети наставак пројекта реконструкције тврђаве Кастел и промоција ове тврђаве као мјеста културно-умјетничких дешавања у граду на Врбасу.

“Биће потребно прилагодити обале Врбаса на неколико локација у градској зони за одржавање културних и спортских догађаја”, навела је она на конференцији за новинаре.

Према њеним ријечима, неопходно је заштитити и дајак чамац као културно благо, а вожње учинити сталном туристичком понудом, као и изградити најмање пет нових пристаништа за дајак чамце у наредне четири године.

Аћимовићева је подсјетила да је планом предвиђено и оживљавање Мале чаршије као градске културне и креативне зоне у којој би се налазиле умјетничке галерије, занатске радионице и угоститељски објекти.

Одборнички кандитат НДП-а Андреа Кречар навела је да је планом предвиђена системска и стална промоција локалних брендова из свих привредних области, као и промоција успјешних предузетничких пројеката.

“Потребно је увести системску и сталну промоцију пољопривредника са ширег бањалучког подручја. Као једна од конкретних мјера је изградња поп-ап маркета у градском језгру који би служио као инкубатор за предузетничке пројекте из области креативних индустрија”, навела је Кречарова.

Подијели: