Оживјети аутентичну бањалучку гастрономију

Народни демократски покрет (НДП), у оквиру свог плана за развој Бањалуке под називом “10 пута 10”, залаже се за оживљавање аутентичне и традиционалне бањалучке гастрономије, њено обогаћивање, промоцију и представљање као саставног дијела идентитета и имиџа града.

Потребно је и обезбиједити заштиту ознаке географског поријекла за прехрамбене производе из бањалучке регије, као што су бањалучки ћевап, бањалучки трапист сир, козарачка пита, љевуша, квргуша, буњгур, гужвара, липљен са преливом од киселог млијека, бањалучки ражњић, крајишке поле, бањалучка лепиња, бањалучки бомбон и бањалучка торта.

У оквиру тог плана, који укључује по 10 конкретних мјера у 10 различитих категорија, је и стратешки развој околине града и природних ресурса, као и туристичких и рекреативних зона Мањаче, кањона Врбаса, кањона Сутурлије, Шибова, Бањ Брда и језера у Бусновима.

НДП се залаже и за пружање подршке развоју винарства, виноградарства и крафт пиварства, за промовисање туристичких потенцијала и локалне културе кроз пројекте изградње етно-села.

Такође, залажемо се и за промоцију медицинског туризма, денталних и естетских услуга, авантуристичког туризма, као и за продужено радно вријеме угоститеља у ужој градској зони, али уз ограничење буке.

Подијели: