ДРАГАН ЧАВИЋ

Рођен je 10. марта 1958. године у Бањој Луци, гдје након завршене Гиманзије уписује Економски факултет Универзитета у Бањој Луци на ком је 1980. године стиче звање дипломираног економисте.

У професионалној каријери радио је низ послова у стеченом звању, доказавши се и као стручњак у области економије и као руководилац.

Учесник је одбрамбено-отаџбинског рата, а политичку каријеру започео је 1996. године у Српској демократској странци, чији је члан био све до 2008. године, Током година ангажмана обављао је највише позиције у овој политичкој партији, укључујући и позиције замјеника предсједника и предсједника странке.

На изборима 1998. године изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске, али је одлуком Високог представника Карлоса Вестендорпа смијењен са ове позиције. Спорна одлука суспендована је у августу 1999. године.

Од 2000. до 2002. године обављао је функцију потпредсједника Републике Српске, а на изборима 2002. године изабран је за предсједника Републике Српске на четворогодишњи мандат.

Након напуштања Српске демократске странке, у фебруару 2009. године са најближим сарадницима формирао је Демократску партију, чији предсједник остаје све до 2013. године када долази до формирања нове странке – Народног демократског покрета, чији је и данас предсједник.

За посланика у Народној скупштини изнова је биран на изборима 2010, 2014. и 2018. године.

До 2011. године био је члан Сената Републике Српске.

Добитник је бројних домаћих и међународних признања, те ордења заслуга за народ.

Тренутно обавља дужност директора „Електрокрајине“ Бања Лука.

Ожењен је и отац двоје дјеце.

Подијели: