Амбасадор Васић: Мноштво могућности за сарадњу с Румунијом

Датум објаве: 11. марта 2017. у 15:04

Румунија је до сада демонстрирала веома високи степен подршке и кооперативности када је у питању европски пут Босне и Херцеговине. У том смислу, Румуни немају дилему и њихова помоћ је нешто на шта можемо са сигурношћу рачунати у наредном периоду – истакао је амбасадор БиХ у Румунији Миле Васић у интервјуу за Фену.

Односе БиХ и Румуније оцијенио је изузетно добрим, истичући да су на високом нивоу, као и то да наша земља с Румунијом нема спорних и отворених питања.

Говорећи о областима у којима је посебно могуће проширивати сарадњу БиХ и Румуније, казао је да постоји мноштво могућности за сарадњу. Румунија је, напомиње, тржиште од око 20 милиона људи, од којих само 6,7 посто незапослено те тржиште на којем послује, по неким подацима, око 190.000 компанија са страним учешћем у власништву.

– Такођер, то је тржиште које је географски близу БиХ, али блиско и са становишта потреба и навика потрошача и менталитета. Румуни су спремни на сарадњу и она се може огледати у бројним активностима – истакао је и навео неке од њих, као што су помоћ при ЕУ интеграцијама, повезивање градова и општина и стварање услова за сарадњу у областима економије, културе и образовања.

Ту су још, додао је, помоћ и експертиза у вези с кориштењем ЕУ фондова, заједнички наступи у ЕУ и другим институцијама, кориштење искустава у борби против криминала и корупције, повећања обима привредне сарадње кроз извоз босанскохерцеговачких производа на румунско тржиште, али и могућност лон послова и оутсоурцинга…

Напоменуо је да је Амбасада БиХ организовала посјете општинама у БиХ те да су одржани састанци у 14 градова којима је присуствовало више од 400 привредника и представника локалних власти те представници туристичког сектора.

– Привредници и званичници локалних самоуправа упознати су о могућностима које пружа румунско тржиште и помоћи коју им Амбасада БиХ може пружити. Амбасада је израдила и посебан портал за бх. привреднике који је доступан румунским фирмама и привредницима ради интензивирања пословног повезивања – појаснио је.

Подсјетио је и на први пословни форум у Румунији у сарадњи с Привредном комором Букурешт, гдје је присуствовало око 35 потенцијалних инвеститора као и предсједници Привредне коморе Бање Луке и Привредне коморе Кантона Сарајево, који су потписали Споразум о сарадњи с Привредном комором Букурешт.

Такођер, подсјећа Васић, одржани су и састанци с представницима привредних комора у Прахову, Темишвару, Јашију, Питештију и Брашову, а договорено је скоро одржавање још неколико пословних форума на којима би били представљени потенцијали БиХ румунским привредницима и инвеститорима.

– У БиХ постоје фирме чији производи могу задовољити квалитетом и цијеном потребе купаца – рекао је, нагласивши да је циљ Амбасаде БиХ да заинтересује те фирме за румунско тржиште и да им укаже на бројне могућности које оно пружа.

Присутност БиХ у румунској јавности и медијима оцијенио је недовољном, појашњавајући да је то у неку руку и разумљиво, јер је БиХ релативно мала земља.

Међутим, казао је да би активности које проводи Амбасада БиХ, у погледу економске сарадње и повезивања градова и општина, требале промијенити ово стање.

Амбасадор се осврнуо и на туристички сектор БиХ и оцијенио да уколико желимо и очекујемо долазак румунских туриста, онда морамо нешто учинити на презентацији туристичке понуде наше земље.

У том контексту, указао је на чињеницу да се у Букурешту годишње одржавају два сајма туризма, а да међу излагачима једино нема представника из БиХ.

– То није добро. Румуни су људи који имају новац и који су спремни да га потроше. Наравно, да би их привукли, мора им се пружити садржаји који задовољавају њихове апетите, а то, уз сву конкуренцију на њиховом и на страном тржишту, неће бити лако – сматра Васић.

Навео је примјер Хрватске, која је у намјери да привуче већи број туриста из Румуније у љетном периоду, предвидјела у овој години успостављање авионских линија до најатрактивнијих дестинација.

– Можда би се могло размишљати и у том правцу, или у неком другом, али статус qуо није прихватљив – подвукао је.

За улогу бх. дијаспоре у румунском друштву у погледу јачања међусобне сарадње и повезивања рекао је да је мала, јер је бх. дијаспора и бројчано мала.

– Међутим, Амбасада БиХ је преузела на себе активности у том погледу и у наредном периоду предвиђено је повезивање и братимљење неколико градова и општина из БиХ и Румуније – казао је амбасадор Васић у разговору за Фену, уз закључак да би ове активности требале постати предуслов за стварање оквира за сарадњу у свим областима живота између ове двије земље.

(Вијести.ба / ФЕНА)

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар