Бањалучани

Датум објаве: 19. септембра 2017. у 15:37

Свака сличност са стварним ликовима и догађајима је намјерна.

-Јеси био јуче на протестима? Или на митингу?

-Ма какав. Шта ћу ја тамо?

-Па контам Бањалучанин си, ово је твој град, па можда…

-Ма шта ти је, то је испод нивоа за нас Бањалучане и интелектуалце. Ми да са сељачинама што смрде на лук да излазимо на улицу?

-Па шта ћеш кад сељачине преузму град, видиш да се буне?

-Сељачине? Ма какав. Све је то голи јадо. Знамо ми прави Бањалучани да без нас нема револуције. Ови џаба излазе да се буне. Ми смо интелектуалци и покретачка снага. Ми знамо најбоље како треба.

-А теби је добро па нећеш промјене?

-Ма није ми добро, далеко од тог. Али то је поента, како не разумијеш? Није нам добро, па ми прави, рођени Бањалучани имамо материјала за мудровање на фацебоок-у. То је баш квалитетна тема-није нам добро, па се онда тамо на Фејсбуку препознајемо као прави Бањалучани по статусима и коментарима. На примјер, ја да са трулом опозицијом излазим на протесте?

-Значи мрзите опозицију?

-Ма мрзимо и позицију… то су исто сељачине… није то наш ниво, кажем ти. Али позиција некако није упадљива. Ето, прије 10 година смо завршили са статусима да је Миле кркан и лопов и доста о том. А онда одједном опозиција што се буни…то нам руши континуитет у паметовању, зато смо задњих дана више скочили по њима.

-Значи, ви сте против било каквих протеста?

-Не! Па стварно ништа не конташ. Је л’ ти не читаш Фејсбук? Ми смо за протесте, за промјене, за нову власт која ће имати бар три човјека што знају сабрати два и два, ми смо за стране инвестиције, пут у Европу и све што још тамо пишемо. Само, нама је испод нивоа да излазимо на улицу са руљом и  трулим политичарима који су сви били на власти, а и даље су материјал за паметовање. Једино што нису крали као ови, али опет предводе руљу. Знаш, ми рођени Бањалучани, а ни ми интелектуалци нисмо руља. Ми смо ти онако више за неки грађански протест…оно, скупимо се спонтано ми, градска раја, мудраци и онда штитимо неког угроженог Бањалучанина…угроженог од стране ових кркана.

-Аха….па чекај, био је прије пар година протест за Пицин парк…бесправно отели Бањалучанину и црно под ноктом… криминал да нам и Европа позавиди, упетљан сами политички врх. Али ја сам тад шетала, а ви били у кафани. Видјела сам вас, вирили сте иза новина и сунчаних наочала. Све са висине, као види ових нешто се буне, гласни су и галаме. Све ме нешто испод ока одмјеравали.

-Да, да… сјећам се као кроз маглу нешто. Ма није то био наш протест. Некако није са стилом…достојанством…још је било знаш колико материјала за статусе по Фејсбуку: те упетљана политика, те тај човјек што су му све отели поткупљен….

-Како поткупљен? Па знаш да је једва преживио све? Од кога поткупљен?

-Чуј од кога! Па о том се ради! Све је прштало од статуса! Те поткупили Руси, те Тадић, те вехабије, те Мишковић… ма један од бољих протеста је то био, мислим за нас за статусе и коментаре. Али није то још онај наш протест.

-Који ваш?

-Па да ми, рођени Бањалучани и и интелектуалци, осјећамо да ту треба да се дамо, да нам је све потаман. Ма има времена!

-Како мислиш има времена? Већ ти је скоро педесет!

– Не играју године улогу. Иза екрана смо сви исти. Ставиш слику какву желиш, увијек си урбан, млад и cool, баш као прави Бањалучанин, по том се  ми и разликујемо од ових политичара и сељачина.

-Аха, добро. А кад контате да ће тај ваш протест почети, мислим да се изборите за нешто?

-Па да ти кажем… нешто смо мудровали по Фејсбуку сви скупа… мислим, ми Бањалучани и интелектуалци… кад не буде упетљана политика, кад буде баш сунчан период-бар једно мјесец дана да не киснемо, кад буде актуелна нека мода која је баш оно удобна за шетање, кад буде неки повод да се не може повезати са политиком или руљом, знаш да  ми Бањалучани не бисмо морали испод свог нивоа… Мислим, боље празан стомак него да се срамотим и галамим… то Бањалучани не раде. Крче ми цријева стварно, али не види се то на Фејсбуку.

– И тад ћете протествовати?

-Да…. и још да се појави неки нови, харизматичан лик…знаш оно, није се испрофанисао у политици, млад, згодан, паметан, образован, све зна, сви га воле, има енергију, да нам буде вођа, али не онај прави вођа-па нисмо ми овце, него онако, да је поред нас… и да физички буде нешто између Џорџа Клунија и Траволте из млађих дана…само нек’ нема ову руралну фацу к’о ови што се стално нешто буне.

-Па кад планирате оквирно да ће то бити?

-Да ти кажем… и о том ми полемишемо на Фејсбуку…око 6969. године према процјенама ових наших академика математичара. Мада се и том дискутује, свашта ту има да се узме у обзир, нисмо ми руља да нас ставе у аутобусе и кажу да дигнемо глас. Код нас Бањалучана то мора одмјерено, са стилом. Све добро да се припреми! Ето видиш, у руљи ових што се буне искачу и неке жене… код нас Бањалучанина жена не смије да искаче! Мислим, јесмо ми за ту једнакост, то се зна, али жена мора да буде дама… тиха, одмјерена. Ево, ове наше Бањалучанке интелектуалке нпр. на сав глас по статусима јасно дају до знања да су оне за неку као позитиву… осмијех, диван нам је град, сви смо весели. Онда ове друге интелектуалке на примјер пишу да је боље да се скупимо ми што смо против политике што је и разумљиво, поготово једној бањалучкој дами и интелектуалки не приличи да било како излази на улицу. Онда ти оне скупљају лајкове и статусе за тај наш скуп нестраначки који ће бити 6969.године. Паметне жене, даме-кажем ти.

-Добро…. видим ја да ви нећете брзо… шта мислиш да бјежим у иностранство?

-Пааа…. немам ти ја баш сад ту неки став. Није занимљиво за Фејсбук одлазиш ли ти у иностранство или не. И ако могу да те замолим… немој ником рећи да сам причао с тобом. Знаш, ниси дама, као ове праве интелектуалке и Бањалучанке… некако си прегласна, свугдје те има… ако будеш хтјела да те повежем са овим нашим интелектуалкама-знаш они статуси за протесте: ја нисам ни за кога, ми ћемо као грађани на улице 6969. године, није све тако сиво-па усликаш своју мачку, ципеле, Кастел под сунцем…А до тада…само да не кажеш ником да смо причали.

-Ма шта се бојиш човјече, па ово је измишљен текст!

-Ма пусти ти то… мукотрпан је рад стећи статус рођеног Бањалучанина и интелектуалца да те сви на Фејсбуку уважавају и да су твоји коментари баш популарни… све лајк до лајка.

-Добро, нећу ником рећи. Него, ја ћу онда у иностранство…знате ли ви гдје ћете?

-Нормално да знамо, ех колико нових статуса и профила чека да кажем коју паметну!

 

Ивор: Бука

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар