Бањалука у другом плану због Лакташа

Датум објаве: 21. марта 2016. у 8:59

Локални избори у БиХ су пред нама и политичка атмосфера се полако захуктава. Са предсједником НДП-а Драганом Чавићем, разговарали смо на тему досадашњег вођења главног и највећег града Републике Српске и плановима његовог будућег развоја.

На питања колико је Бањалука напредовала а колико назадовала у задњих 20 година, те који су горећи проблеми Бањалучана, полемисали смо у разговору са Драганом Чавићем који чврсто вјерује да ће овај пут добити повјерење грађана и постати градоначелник Бањалуке.

Докле су дошли преговори у одабиру кандидата Савеза за промјене на предстојећим локалним изборима? Да ли ћете ви бити кандидат за градоначелника Бање Луке?

Ми начелно имамо договор, треба само да га потврдимо и у суштини је веома извјесно да ћу ја бити кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке.

Ако будем кандидат ја ћу побиједити без обзира кога ставе као противкандидата. Не мислим да они након 19 пуних година владања градом Бањомлуком имају било какав потенцијал да још једном слажу грађане и да грађани повјерују у ту њихову лаж која траје двије деценије.

Овај пут су услови сасвим другачији. Ја имам далеко ширу подршку него на прошлим изборима. Само да СДС није истурио кандидата који је као мој протукандидат потпуно прешао на страну СНСД-а и водио кампању против мене, а не против кандидата СНСД-а, ја бих побиједио на локалним изборима за градоначелника Бањалуке још прије четири године. Сада је јасно са ове дистанце ко је гдје позициониран и избори за Бањалуку неће бити лаки, али шансе за нашу побједу са ове стране су велике.

Колико је Бањалука изгубила то што је власт остала иста и наредних четири године?

Изгубила је много јер у протекле четири године у Бањалуци је све назадовало. Бањалука је постала град у којем су смањене инвестиције, постоје огромни комунални и инфраструктурни проблеми, сва пажња градских власти је усмјерена на неких 500 метара полупречника у центру града док је све остало што излази из тог оквира доста лоше и то је већ видљиво на сваком кораку. А да не говорим о томе да је Бањалука на рачун Лакташа запостављена.

Ствари звуче невјероватно али Лакташи су због Додиковог утицаја направили двије спортске дворане и то обје због Додиковог приватног кошаркашког клуба Игокеа. Дворана коју су направили прије неколико година потпуно задовољава европске стандарде и то је тренутно једина дворана у Републици Српској која задовољава стандарде за међународна такмичења.

У исто вријеме Бањалука има спортску дворану стару 40 година. Што је трагичније, због финансирања спортских клубова из Лакташа у Бањалуци спорта више нема. Не само да су нам објекти стари преко четрдесет година него су и клубови у горој позицији него прије 40 година.

Бањалука, која је дала осам олимпијских и свјетских шампиона у разним спортовима, данас има ФК Борац који се бори да остане у Премијер лиги, има кошаркашки клуб Борац који више не постоји, и низ пропалих спортских клубова. Овај град је постепено постао периферија Лакташа.

Посљедица тог катарстрофалног стања је што градоначелник којег из редова СНСД-а на изборима изаберу Бањалучани не влада Бањалуком, него је прави владар Бањелуке Милорад Додик и то је суштина.

Кога ће по вашем мишљењу СНСД ставити као вашег противкандидата?

Мислим да ће то бити Игор Радојичић мада не цвјетају руже у односима између њега и Милорада Додика. Али Додик жели да злоупотријеби Игора Радојичића у изборном процесу и да га кандидује у граду Бањалуци зато што он има од свих његових кандидата објективно највеће шансе. Али и Игор треба да буде исто оно што су били и његови предходници Драгољуб Давидовић и Слободан Гаврановић. Мање више сваки од њих је морао да слуша.

Разлика између мене и Игора Радојичића је јако битна. То је да он има шефа, а ја га немам. И не само то, за његову кандидатуру Додик се опредијелио из само једног разлога, а то је да му је бољи Игор Радојичић са којим се не слаже, него Драган Чавић који ће радити против њега.

Додик жели да влада Бањалуком преко његових разноразних сивих еминенција и личног утицаја на градске одлуке што се дешавало много пута протеклих година. То су Небојша Радмановић који је његова сива еминенција и још неколико људи који желе да управљају Бањалуком. Али ја им поручујем да то неће више моћи и увјерен сам да ћу на овим изборима побиједити. Њихов утицај ће да буде потпуно ресетован послије чега ћемо да покренемо сва спорна питања њихове досадашње владавине овим градом.

Увјерени сте да ћете овај пут имати подршку цјелокупне опозиције Републике Српске?

Кад постигнемо комплетан договор на нивоу Републике Српске о кандидатурама за начелнике и градоначелнике осталих градова, то ће бити саставни дио и договора око моје кандидатуре за градоначелника Бањалуке.

Још једном вам понављам – немам никаквих дилема да ћу побиједити на овим локалним изборима. Јер имам концепцију, знам шта Бањалуци треба, немам никаквих предрасуда за разлику од владајуће структуре и немам никаквих обавеза према било коме. Они имају обавеза према свима. Према разноразним „бизнисменима“, који овај град уништавају, према онима које су подмићивали. Људима је свега доста. Бањалука нема привреде, нема подстицајних политика.

Бањалука жели да буде туристички град а нема нити једну озбиљну иницијативу, мада има озбиљне перспективе да буде туристички центар. Бањалука има данас у центру града мање спортских игралишта него што је имала прије 20 година. Свака зелена површина у Бањалуци је искориштена да се направи или зграда или паркинг. Град који је некада називан зеленим градом на Врбасу данас је у једном архитектонском шаренилу.

Извор: Клиx

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости
Ознаке: , , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар