Чавић: Говедарица има одличне шансе за побједу

Датум објаве: 3. јуна 2018. у 20:04

Предсједник НДП-а Драган Чавић у разговору за vijsti.ba говори о односима у Савезу за промјене, кандидатима позиције и опозиције на предстојећим октобарским изборима, те анализира шта би значио евентуални улазак актуелног предсједника Републике Српске Милорада Додика у Предсједништво БиХ након 7. октобра.

Прочитајте овај интервју у цјелости:

– Представници НДП-а, Напредне Српске, Српске Напредне Странке и Партије “Слобода” потписали су Коалициони споразум о заједничком наступу на општим изборима у октобру. У којој мјери ће ово укрупњавање допринијети опозиционом блоку у РС?

ЧАВИЋ: Ове три странке ће заједно са НДП-ом учинити да се добар дио гласова не расипа. Оне ће, заједно са нама, бити на коалиционим листама за НСРС и Парламент БиХ, с тим што ће за НСРС НДП и ове три странке чинити посланичке листе, а за Представнички дом Парламента БиХ ове четири странке ће чинити коалицију са СДС-ом. Наравно, сви заједно ћемо подржавати кандидате Савеза за промјене за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, Вукоту Говедарицу и Младена Иванића. У сваком случају, општа је корист за опозицију да се укрупњава политичка сцена и да се гласови не расипају.

– Какво је тренутно стање у Савезу за промјене? Било је говора о несугласицама у вези са споразумом о заједничком дјеловању.

ЧАВИЋ: Односе у Савезу за промјене раније смо усагласили и дефинисали споразумом, који ће бити званично потписан у понедјељак у Бањалуци. Нема никаквих нејасноћа.

НДП, као партнерска странка, тражио је да, у складу са оним што можемо дати, Савез има обзира да смо и ми странка чијем бирачком тијелу треба мотивација. Ако СДС и ПДП дају кандидате за појединачне функције, ми смо тражили да се дефинише и наш однос. То је дефинисано на обострано задовољство.

НДП ће дати предсједника Владе РС или предсједника НСРС након октобарских избора, ако овај блок буде формирао скупштинску већину, односно извршну власт. То је завршено.

– Како ће, према Вашем мишљењу, изгледати октобарски политички дуел Младена Иванића и Милорада Додика?

ЧАВИЋ: Дуел ће бити неизвјестан, у сваком случају. У овој фази предизборне трке испаљују се разне процјене. Мишљења сам да ће утрка за члана Предсједништва БиХ из РС бити доста тијесна. Сваки од кандидата може да рачуна на велики дио бирачког тијела. Доћи ће до потпуне поларизације бирачког тијела, те одлучивања или за једног или за другог кандидата.

Не могу себи дати луксуз да у овом тренутку процјењујем ко ће побиједити. Имао сам прилике да видим анкете које смо радили у оквиру Савеза за промјене. Могу рећи само да било какво потцјењивање појединачних кандидата Савеза за промјене потпуни је промашај и грешка.

Трка ће бити неизвјеста до задњег тренутка, као што је то, на крају крајева, био случај и 2014. године. Не мислим да се у том смислу било шта промијенило.

– Протекле четири године свједочимо политици коју у Предсједништву БиХ води Младен Иванић. Шта би значио Додиков улазак у Предсједништво БиХ?

ЧАВИЋ: Додик би у Предсједништву БиХ наставио да афирмише политику коју заступа и ван ове институције. Нема никакве дилеме да би то било веома тешко за функционисање. Такође, битно је и ко ће бити чланови Предсједништва БиХ из реда друга два народа. Ту непознаницу је врло тешко открити у овом тренутку.

Било је периода у којима су Предсједништво БиХ чинили људи који једноставно нису могли да артикулишу нешто што је политички заједничко. Може се десити и једно и друго након октобарских избора.

– За функцију предсједника Српске у октобру ће се борити Вукота Говедарица испред Савеза за промјене и Жељка Цвијановић, кандидаткиња коалиције окупљене око СНСД-а. Како ће изгледати ова утакмица?

ЧАВИЋ: Сматрам да ће ова трка бити више неизвјесна него она између Иванића и Додика. Сваки од кандидата очекује побједу, што је нормално.

Ресурси којима располаже Жељка Цвијановић неупоредиво су већи него они којима располаже Говедарица. С друге стране, перцепција јавности, након 12-13 година владавине СНСД-а, иде у корист кандидату Савеза за промјене.

Сматрам да Говедарица има одличне шансе за побједу, али не може се потцијенити то што је Цвијановићева кандидат СНСД-а, а то је странка која има најснажнију инфраструктуру и која је годинама на власти, те располаже бројним ресурсима.

-Трагична смрт студента Давида Драгичевића неизоставна је тема разговора. Предраг Ћеранић у свом коментару пише да “екипа која срушила Николу Груевског у Македонији има важну улогу у манипулисању смрћу Давида Драгичевића”. Како гледате на ову тезу?

ЧАВИЋ: Када су у питању тезе и тврдње Предрага Ћеранића, не знам коме би могло да буде непознато о чему се ради. Човјек је гласноговорник режима. Он је за власт у Републици Српској стални аналитичар безбејдносног аспекта.

Ћеранић је иначе познат по бројним револуцијама које је најављивао у РС, попут жуте, црне, розе, овакве или онакве, а ниједна се није догодила. То довољно говори о његовој обавијештености.

Што се тиче самог случаја, рекао сам све што о њему мислим. Људи попут Ћеранића покушавају да дају политичку димензију страдању једног младића и борби његових родитеља и бројних грађана да се утврди права истина.

Људи из Министарства унутрашњих послова РС нису дали ниједан чврсти аргумент да бих могао да вјерујем да се не ради о убиству. Напротив, мислим да је младић брутално убијен и да неко има очигледну намјеру да се то не сазна. За мене ту нема дилема и то говорим као грађанин Бањалуке и РС, а не као политичар.

Извор: vijesti.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , ,


1 коментар на "Чавић: Говедарица има одличне шансе за побједу" одговори
Snjezana Milanovic
4. јуна 2018. at 13:33

Svakako se nadamo pobjedi gospodina Govedarice, a i vecem ucescu poslanika u Narodnoj skupstini iz reda opozicije. Mislim da je krajnje vrijeme. Gospodin Cavic je gospodin u pravom smislu te rijeci. Njegovi maniri , drzanje nacin komunikacije , znanje i obavijestenost, dakle politicka ali i profesionalna i licna zrelost moze samo da bude od koristi ovom narodu , koji ce nadam se odbaciti bahate govore i nastupe vodecih politickih struktura , jer jednostavno ne zasluzujemo takav odnos. Naprijed do pobjede i boljeg zivota!

Оставите коментар