Чавић: Озакоњена бескрајна корупција код додјеле концесија!

Датум објаве: 28. маја 2018. у 10:29

Измјенама и допунама Закона о концесијама из фебруара ове године омогућено је да министар сам одређује концесиону накнаду у одређеним привредним дјелатностима. Такође, измјенама овог закона је одређено да се концесиона накнада за уступљено право у области електроенергетике, енергената, рударства и геологије утврђује процентуално од вриједности планиране инвестиције концесионара, а у распону од 0,5 одсто до пет одсто.

Предсједник НДП-а, Драган Чавић, сматра да таква регулација оставља огроман простор за корупцију и лично богаћење појединаца на штету јавног интереса.

“Са том измјеном је легализована могућност да они који доносе одлуке о концесијама буду корумпирани до бескраја. Нпр, кажу да ће трећи блок ТЕ Гацко коштати око милијарду марака. Пет одсто концесије је 50, а 0,5 одсто је пет милиона марака. Инвеститора ће интересовати да плати што мање јер је разлика 45 милиона! То отвара простор за оног ко одлучује о концесијама да каже „цифра је 10 милиона, пет је концесиона накнада, а пет накнада мени“. Ти велики распони морају бити прецизно уређени. Критеријуми у лепези од 0,5 до пет одсто – шта значи један, шта два итд, са описом. А тога нема, него се оставља на слободну вољу да то онај који издаје концесије одреди”, истиче Чавић.

Овако великим распонима је поништено начело једнакости инвеститора и омогућено само подобним да искориштавају наше природне ресурсе. Озакоњен је и претходни криминал приликом додјела концесија и широм отворена врата њиховим будућим криминалним додјелама, што ће оставити несагледиве посљедице и на природна богаства и на буџет Републике Српске.

Извор: capital.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар