Чавић: Продубљује се економски колапс Републике Српске

Датум објаве: 3. децембра 2017. у 18:59

Предсједник НДП Драган Чавић оцијенио је данас у Требињу да Влада РС и скупштинска већина настављају да се понашају незаконито пошто не постоји могућност да се о буџету РС за наредну годину расправља по хитној процедури.

“Због тога ће НДП предложити коалиционим партнерима да не учествују у таквом скупштинском засједању или да се нађе неки модус да се не дозволи да се настави безакоње и парламентарно насиље у Народној склупштини”, рекао је предсједник НДП.

Он је појаснио да је у Закону о буџетском систему прецизно дефинисан буџетски календар, по коме се прво усваја нацрт, а затим, послије јавне расправе, приједлог буџета са амандмаским дјеловањем.

”Требали смо до 15. децембра на дневном реду имати предлог буџета за 2018. годину, а након усвојеног нацрта који је требао бити до половине новембра. Све је прескочено”, навео је Чавић.

Говорећи о структури буџета РС за наредну годину он је рекао да је ријеч о тешком потрошачком буџету, најлошијем у Европи.

”Повећава се и продубљује економски колапс РС. Оно што је планирано у буџету није тачно, а наша процјена је да ће на крају буџетске године бити преко 900 милиона КМ обавеза по основу главнице кредитних задужења, што ће бити преко 60 одсто изворних прихода”, истакао је Чавић.

Предсједник НДП је рекао да буџет који и даље има најмања издвајања за подстицаје у привреди не може бити развојни.

”Имамо и даље потрошачки буџет од кога је преко 90 одсто иде у крајњу потрошњи и лична примања”, тврди Чавић.

Предсједник НДП данас је присуствовао изборној скупштини градског одбора странке у Требињу на којој је за предсједника изабран Славко Драшковић.

Извор: Euroblic

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар