Чавић: Велике лоповске игре око РЖР Љубија

Датум објаве: 5. маја 2017. у 12:02

Обећања Евгенија Зотова да ће након куповине “Љубија” покренути улагања и запослити стотине радника је потпуна фатаморгана, рекао је предсједник НДП-а Драган Чавић гостујући у емисији “Пулс” БН телевизије. Он је истакао да су представници власти Српске захтијевали од “Митала” 2 одсто капитала у корист трећег лица.

Представници власти Републике Српске састајали су се у хотелу у Бечу са челницима “Митала”, каже Чавић и открива ко је и за кога тражио 2 одсто капитала.

“Ја имам записник који потврђује све о састанку у Бечу на коме су представници `Митала` из Лондона вршили преговоре са Петром Ђокићем, Зораном Тегелтијом и Марком Павићем. Павић је ту очигледно био само свједок, а захтјеве је износио Ђокић испред Владе Српске. Између осталог, они су тражили да `Митал` од 51 одсто капитала, 2 одсто препусти некој трећој фирми, тако да би власник тих два одсто контролног пакета одлучивао о пословној политици предузећа, на шта Индијци нису пристали”, објаснио је Чавић.

Продаја „Љубије“ је стара прича са истим циљем – поставити на чело „Љубије“ потпуно непознатог човјека о коме се не зна ништа, а што ће довести у питање пословање неколико фирми, тврди Чавић.

“То је један лоповски подухват у коме има више актера. Један дио актера је иза паравана и ми не знамо о коме се ради. Оно што је проблем, а што је и `Митал` саопштио јесте да о овом партнеру не знају ништа. То је партнер који нема никакве историје, не зна се одакле су ти новци и да са таквим партнером неће радити.”

Шта је веза између „Љубије“ и „Бирча“?

“То је стари Додиков испробани рецепт. Када је прва Додикова влада покренула поступак приватизације `Бирча` тада је консултантске послове додијелила фирми Владимира Романова `Укио групи`, а онда се Романов појавио на приватизационом тендеру и извршио приватизацију. Исход је познат. Сада је доведен Зотов да буде консултатнт Владе Српске, а појављује се као купац капитала, што је у потпуном сукобу интереса”, нагласио је Чавић у емисији “Пулс” БН телевизије.

Милорад Додик је прије свега предсједник СНСД-а, а тек онда Републике Српске, рекао је Чавић и подвукао да први човјек Републике Српске све ради првенствено у корист странке, а не у корист друштва. Посљедњи камен спотицања на релацији опозиција – власт је Сребреница.

“Српско јединство је требало док се није изабрао начелник, када се изабрао начелник, српска скупштинска већина је функционисала на принципу интереса локалног шефа СНСД-а, фамозног Павловића, који је шеф догађања више од једне деценије. Сви партнери који су од Павловића и СНСД-а тражили да заједно доносе одлуке су били игнорисани и искључени из већине. У једном тренутку српска већина је замијењена на начин да је 5 одборника искључено из већине, а уведено је, како то зову у Сребреници, пет `Орићевих Бошњака`, рекао је предсједник НДП-а.

Ради се о групацији која узурпира српски положај у Сребреници више од једне деценије, истакао је Чавић у емисији “Пулс” БН телевизије.

Извор: РТВБН – ПУЛС

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар