Чавић за Ослобођење: Одлука је у рукама народа – изађите на изборе!

Датум објаве: 18. септембра 2018. у 13:22

Прочитајте ексклузивни интервју предсједника НДП-а Драгана Чавића за Ослобођење у којем говори о предстојећим Општим изборима, шансама кандидата опозиције, безбједносној ситуацији у Републици Српској, Изборном закону.

Ушли смо у другу декаду изборне кампање. Јесте ли задовољни њеним током из Вашег и угла странке којој сте на челу?

– Задовољан сам, јер ми дјелујемо више од десет година. Наши су ставови принципијелни и познати јавности, прије свега из разлога што ми у овој кампањи не користимо “пљувачке жлијезде”, за разлику од других актера с политичке сцене, па чак и оних који нису у изборном процесу, а нема дана да се не јаве и активирају “пљувачке жлијезде”, те их усмјере према онима које сматрају не само опонентима него непријатељима.

Утисак непобједивост?

– То не да је дегутантно, него ужасно. И та атмосфера конфронтације има за циљ да се људи тога уплаше, да се уплаше прије свега оних у чијим је рукама сила, дакле полиције у Републици Српској.

​Истраживање које је за потребе Савеза за побједу урадила београдска агенција Демостат половином аугуста указује да и кандидати за појединачне функције, али и ваша коалиција биљежи предност над кандидатима и коалицијом већине у Републици Српској. Даје ли вам то вјетар у леђа?

-У току сам и неких других анкета које су рађене за Савез за побједу. Њих су радиле агенције реномираније од Демостата, и то не само рејтинг кандидата већ и друге параметре битне за вођење кампање. У свим анкетама до сада постоји благо водство Вукоте Говедарице и Младена Иванића у односу на кандидате владајућих странака. И није то само ово августовско истраживање. Ми смо с тим почели у мају и те се активности одвијају у континуитету. То је тренд и мислим да слична сазнања имају и у противничком табору. Али, они стварају утисак непобједивости и то је концепција бесмислености изласка на изборе, јер они сигурно побјеђују, што није тачно. То је само покушај деморалисања грађана да у што већем броју не изађу на изборе, како би побиједиле ове страначке војске, јер они их стварно имају. Снажно мотивисане, логистички добро подржане, имају ресурсе и њихови ће чланови у максималном броју изићи на изборе. И треба истаћи да се посљедњих дана, након што су објављени резултати истраживања о предности кандидата СзП-а, у кампању укључио и човјек који није дио изборног процеса – министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Они тиме депласирају институцију на чијем се челу он налази и потврђују да министар, износећи експлицитне политичке ставове и врло често увредљиве на рачун политичких противника, поручује грађанима да ће, ако они не буду имали одговарајући изборни резултат, употријебити полицију против народа. Тако ја то тумачим, то од министра најављивање непостојећих, недоговорених и немогућих немира током избора. То, једноставно, није тачно. Јер СзП жели побједу демократским средствима, а ко ће вјеровати министру послије низа година најављивања разних обојених револуција, сценарија Украјине, Либије, Сирије, који се никада нису догодили. Неће се догодити ни немири у режији странака СзП-а. Али, ја не искључујем да се у режији министра тај дан не десе полицијске интервенције с измишљеним непријатељима по рецепту из Црне Горе, када је на дан избора режим Мила Ђукановића објавио да је покушан државни удар у Црној Гори.

Власт поново користи све јавне ресурсе у сврху вођења страначке кампање. Непосредно пред почетак кампање повећане су плате, пензије, дати бенефити дијелу борачке популације, у Бању Луку стиже министар иностраних послова Русије. Можемо ли, онда, говорити о фер кампањи?

-Није то само сада. Ми смо и на прошлим локалним изборима говорили, упозоравали на тај несразмјер и то огроман несразмјер расположивих ресурса које има једна и друга страна. Годинама упозоравам на мањкавости Изборног закона, посебно обавеза свих учесника избора у погледу употребе јавних ресурса: Свако ко има власт на било којем нивоу јавне ресурсе користи у току изборног процеса. И то је општа појава не само у Српској него у цијелој БиХ од локалног нивоа до врха власти, што је стварање амбијента у којем нема једнакости у изборном процесу, а циљ самог изборног процеса јесте осигурати једнакост свих учесника.

​Не мањка у Републици Српској подршке владајућим структурама и јавног медијског сервиса, РТРС-а.

-Јавни сервис РТРС ја не треба да коментаришем. Нека људи само погледају њихов веб сајт, нека виде које су вијести у етеру и који је однос кандидата власти и опозиције. И вјешто је то направљено. Постоји изборни блок у којем се у складу са законом свима даје исти простор. Али, комплетан информативни програм је директно и индиректно стављен у функцију подршке владајућим странкама. Али, од РТРС-а се ништа није друго могло ни очекивати.

Брутални напад на новинара БНТВ-а Владимира Ковачевића као да је у Бањој Луци покренуо спиралу насиља. Грађани се боје.

​-То је тачно. И треба подсјетити да ми на подручју Бање Луке имамо у посљедње три године шест убистава и један покушај убиства Ковачевића. На срећу, нападач на њега је пронађен, али остаје питање ко је наручилац? Јер, ја не вјерујем ни у шта друго него да је тај младић одрађивао посао за неког. Али, понављам, имамо серију неразријешених убистава, сачекушу прије неколико дана, а ту су и друга кривична дјела која утичу на безбједност грађана. Интересна наруџба. И на све то имамо серију изјава министра унутрашњих послова који поручује свима нама: ви сте дужни да се бојите полиције. Па најбољи примјер за то је и случај Давида Драгичевића.

​​Може ли се онда очекивати да, како се избори буду приближавали, насиље ескалира?

​- Насиље криминалаца ескалирало је одавно. Обрачуни су кренули и неће стати на оном што се дешавало посљедњих дана. Оно што се може десити јесте насиље полиције, а ако се то деси, онда је то крај. Крај. Постоји група људи у самом врху МУП-а РС, сачињена од крајње лојалних представника једне политичке партије, који су спремни да и официјелно и неофицијелно користе силу против оних за које сматрају да их треба дисциплиновати. Случај Ковачевић доказ је да постоји интересна наруџба од оних који сматрају да је својим радом иритирао власт. И из тог миљеа треба тражити праве починиоце.

И која је, на концу, порука грађанима?

– ​Порука је да не насједају на спинове, на приче да ће се на дан избора десити немири, да постоје планови СЗП-а да се то деси. Нама то није у интересу и зато апелујем на све грађане у БиХ – изађите на изборе. Одлука је у њиховим рукама, моћ је у њиховим рукама, а не у рукама политичара.

Извор: Ослобођење

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар