Чавић: Закон о земљишним књигама ФБиХ подстиче наставак етничког чишћења

Датум објаве: 5. јуна 2018. у 8:00

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао да свака одлука која иде у правцу ускраћивања права власништва над имовином лицима која су одсутна из Федерације БиХ представља директно отимање њихове имовине, али и подстиче наставак етничког чишћења.

“Уставни суд БиХ је донио доста одлука које су најмање правичне, а више политичке. Одлука суда која је у контексту да административним разлозима одузме имовину некоме које је одсутан из ФБиХ, јер је побјегао од ратних дејстава, па његови насљедници тешко у процесима долазе до те имовине, је директно отимање имовине”, рекао је Чавић, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ према којој је Закон о земљишним књигама ФБиХ у складу са Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

Према његовим ријечима, најопасније је доносити одлуке које могу подстицати етничко чишћење, посебно Срба са простора ФБиХ, а таквом се, навео је, може сматрати одлука Уставог суда БиХ.

Одлучујући о захтјеву 29 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о земљишним књигама ФБиХ, Уставни суд БиХ утврдио је да су спорне одредбе Закона о земљишним књигама ФБиХ у складу са одребама Устава БиХ и Европске конвенције у вези с правом на правично суђење и правом на имовину.

Извор: НН/Агенције

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар