”Честитамо дан акциза”

Датум објаве: 1. фебруара 2018. у 17:15

„Честитамо вам дан акциза, велики празник за БиХ, који обећава свјетлију и бољу будућност“, истакли су данас из Савез за промјене.

Данас је званично почела примјена измјењеног закона о акцизма у БиХ по којем су за 15 фенинга повећане акцизе на биогорива и биотечности, те путарине, што ће с ПДВ-ом износити 18 фенинга.

А како смо дошли до овог епохалног захвата који ће промјенити наше животе?

Једноставно, лажама и паралажама коалиције СНСД, СДА, ХДЗ, поручују из Савеза за промјене.

Шеф Сектора за финансије СДС-а Славиша Раковић напомиње да су људи који се баве политиком и куну се да раде за народ и у име народа оваквим поступцима само смислили нови начин како да обећају буџетзске приходе, а да наставе са растрошним животом и трошењем.

„Продали су причу да је сет акцизних закона дио укупне реформске агенде, пута ка Европи и свеопштем напретку. Желим да скренем пажњу да су БиХ и њени ентитети преузели само обавезу према Банци за обнову и развој да дигну накнаде за аутопутеве са 10 на 15 фенинга. Од 2013. године нису имали снаге да због предизборних обећања да то ураде, па су сада када су дефицити буџета огромни без проблема то урадили са троструко већим износом.Дакле овдје је у питању лаж, лаж и само лаж“, поручио је Раковић.

Међународни секретар НДП-а Никола Кужет се осврнуо и на гужве на бензинским пумпама које су настале дан прије поскупљења горива.

„Синоћ смо имали редове за гориво као деведесетих. Али тамо нисам видио посланике и министре СНСД-а да чекају у редовима не би ли уштедили коју марку. Њих ово поскупљење не погађа. Зато што они свакако точе гориво на рачун грађана РС. Њима је ово било врло лако изгласати. И њима и посланицима СДА и ХДЗ-а. Њих ово ни мало не погађа. Министри се возе у тамним лимузинама. Они немају појма колико гориво кошта ни колико то утиче на кућне буџете“, закључио је Кужет.

Шефица Економског савјета ПДП-а Јелена Тривић тврди да ћемо сви ми живјети скупље и то само захваљујући СНСД-у, СДА и ХДЗ-у.

„Гориво је поскупило за 10 одсто, а можемо очекивати да у наредним мјесецима све друго поскупи за тај износ. За једну четврочлану породицу, каква је и моја, то значи 150 до 170 марака мјесечно. То је један вртић за дијете. Зато смо ми били против овог“, објашњава Тривићева и пита:

„Да ли ће неко због овог мени или вама повећати плату? Да ли ће раднику у фабрици повећати плату? Неће! Неће, зато што је ово додатни трошак и за привреду. Ово је један потпуно промашен еконосмки концепт. Свима ће нам бити само теже и скупље. Власт је показала да има један класични менталитет џепароша. А то значи да кад не знаш да произведеш и направиш , знаш да завучеш руку у џеп грађана. Власт СНСД-а за 12 година ни један намет на привреду или становништво није укинула, само су их повећавали“, рекла је Тривићева.

Извор: buka.com

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар