Дуг Републике Српске достигао 53% БДП-а

Датум објаве: 13. новембра 2017. у 11:54

Укупан дуг Републике Српске на крају првог полугодишта 2017. износио је пет милијарди и 345,3 милиона КМ, што је 53 посто БДП-а.

Од укупног задужења, дуг буџета Српске је три милијарде и 749,2 милиона КМ, јединица локалне самоуправе 361,8 милиона КМ, фондова социјалне сигурности 183,3 милиона КМ, док је дуг јавних предузећа и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске исказан у износу милијарду и 51,1 милион КМ.

На спољни дуг односе се три милијарде и 20,3 милиона КМ, од чега је највеће задужење ентитетског буџета и то милијарда и 884,7 милиона КМ, наведено је у Владином ревидираном документу оквирног буџета РС за период 2018.-2020. година.

Унутрашње задужење  износи двије милијарде и 325,1 милиона КМ.

На дан 30. јуни ове године укупан дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу износи пет милијарди и 301,8 милиона КМ (52, посто БДП-а), док јавни дуг који подлијеже законском ограничењу износи четири милијарде и 250,7 милиона КМ (42,2 посто БДП-а).

Када је ријеч о валутној структури дуга, у укупном дугу доминирају четири валуте: КМ, еуро, СДР, те УСД. Највеће учешће у валутној структури дуга има КМ (43,5 посто), јер је унутрашњи дуг у цјелини деноминиран у овој валути.

Имајући у виду да Централна банка БиХ одржава монетарну стабилност у складу с цурренцy боард аранжманом, у Влади Српске тврде да се може оцијенити повољним и то што је значајно учешће еура у валутној структури дуга (31,5 посто).

”Високо учешће еура и КМ-а обезбјеђује висок степен предвидивости будућих обавеза (75 посто), те је у том смислу РС изложена мањем валутном ризику” сматрају у  влади.

Што се тиче структуре дуга у погледу рочности, као позитивну чињеницу истакли су то да је посматрани дуг Републике Српске готово у цјелини дугорочан. Наиме, од укупног дуга на краткорочни дуг се односи само 2,2 посто, док је читав преостали дуг дугорочан и његово учешће износи 97,8 посто.

Од укупног дуга Српске у фази отплате је 61 посто, док је преосталих 39 посто дуга у грејс периоду.

 

Извор: vijesti.ba/agencije

Аутор:
Категорија: Вијести, Новости
Ознаке: , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар