Институције задужене за безбједност дају повод да им се не вјерује

Датум објаве: 2. априла 2018. у 7:31

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је синоћ за АТВ да све околности у вези са испаљеном гранатом из зоље на пословну зграду у Бањалуци упућују на мафијашки обрачун око продаје зграде УИО-у.

“Да ли је случајност што је испаљена је зоља на објекат, који је требало да буде продат Управи за индиректно опорезивање. Тај објекат је већ годинама на продају, али постоји конкурентски објакат од којег врх СНСД-а има огроман утицај и који се такође нуди УИО-у за зграду регионалног центра за индиректно опорезивање”, рекао је Чавић.

Он сматра да институције задужене за безбједност дају повод да им не вјерује, те да потврђују постојање политичког утицаја на њих.

“Зашто предсједник Републике Милорад Додик јавно обећава да ће бити урађена нова обдукција и истрага. Шта он има с тим? Он тако потврђује да има утицај на ове институције и да им може наредити да доведу новог форензичара. Млад човјек је изгубио живот и то мора да се расвијетли. Нисам хтио да се појављујем на Тргу Крајине, огорчен сам да неко може изаћи у јавност са површним резултатима истраге које су разбјесниле јавност”, рекао је Чавић.

Лидер НДП-а је навео неколико неријешених убистава у протекле двије године које нису добиле никакав епилог и рекао да сматра да све то указује да институције за провођење закона не раде свој посао.

“Убиством младог човјека се баве медији, политичари и једино који се не оглашава, а који је најпозванији је Тужилаштво”, рекао је Чавић.

Чавић је рекао да се у протекле четири године СзП јесте наметнуо као алтернатива власти, али да нису постигли максималан успјех.

“Измјена законодавства зависи од воље скупштинске већине. Ми смо за доношење закона о поријеклу имовине именованих на јавним функцијама, затим за закон о сукобу интереса који би регулисао неправилности у вези са непотизмом”, рекао је Чавић.

Драган Чавић, АТВ-Један на један

Драган Чавић сматра да је договор и комбинација владајуће коалиције Милорад Додик за члана Предсједништва БиХ и Жељка Цвијановић за предсједника РС.

Он каже да причом како имају у анкетама од 65 до 75 одсто, односно да су апсолутни фаворити на предстојећим изборима коалиција СНСД-ДНС-СП манифестују лажни оптимизам и покушавају створити песимистичко расположење у супротном табору.

“То је чиста лаж. СзП је радио анкете по којима СНСД има између 32 и 35 одсто од оних који су се изјаснили да ће изаћи на изборе. ДНС има седам до осам одсто, а СП три до четири одсто. Укупан збир је око 44 одсто. Ове анекте је радио СзП на врло репрезентативном узорку и са озбиљном кућом која се професионално бави тим послом. СзП има мање у збиру од коалиције СНСД-ДНС-СП”, рекао је Чавић.

Лидер НДП-а је рекао у вези са претходо најављеном тужбом за клевету против премијерке РС Жељке Цвијановић да је ће још једном размислити о томе, јер је премијерка дала коректно извињење.

Чавић је рекао да је поражавајуће да РС има БДП по глави становника најнижи у Европи.

“Чак и Косово има већи БДП од нас. БДП по глави становника РС је за 600/700 долара мањи него у Федерацији БиХ. БДП је основни макропоказатељ економије у једној земљи. Наш БДП је око 4000 долара, а просјечан европски БДП је око 28 хиљада долара по глави становника”, рекао је Чавић.

Такође је навео да имамо најниже пензије у Европи, те да је Влада Федерације предложила повећање пензија за 10 одсто у наредном периоду.

“Апсолутно сам убијеђен да је могуће повећати пензије од 10 одсто за шта је потребно 100 милиона годишње. Могу их већим дијелом наћи у реструктуирању директних и индиректних пореза, а мањим дијелом у непотребној потрошњи буџетских корисника у РС. Непримјерено је да буџет предсједника РС буде већи од буџета предсједника Србије, Хрватске и од трочланог Предсједништва БиХ, а који износи готово 11 милиона. Када сам ја био предсједник Републике тај буџет је износио два милиона. Тврдим да постоје унутрађњи ресурси до 30 милиона уштеда у буџету”, рекао је Чавић.

Чавић је рекао да он не инсистира на премијерској дужности и да је потпуно јасан став НДП-а да они неће угрозити јединство СзП-а.

Такође је рекао да нема потребу удварати се грађанима и када би евентуално био изабран за премијера, уколико не би испунио дата обећања дао би неопозиву оставку.

“Ако кажем да ће у првих годину дана бити повећане пензије уколико будем предсједник Владе РС за 10 одсто. Ако 31.12.2019. године буде констатовано да нисам урадио обећано моја оставка ће бити неопозива. Не треба мени да се играм са 300 хиљада пензионера који живе у јаду и биједи”, рекао је Чавић.

Извор:atvbl.com

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар