(ИНТЕРВЈУ) ЧАВИЋ: Све је бесмислено уколико људи немају посао

Датум објаве: 4. октобра 2018. у 9:54

”Бићемо на нивоу из 2014. године и више од тадашњег изборног резултата. Наш оптимизам градимо на чињеници да је наша листа коалициона јер се на њој налазе и кандидати Српске напредне странке, Напредне Српске и партије Слобода – каже предсједник ове странке и носилац листе НДП-НС-СНС-Слобода у изборној јединици три Драган Чавић.

ГЛАС: На чему ћете базирати своју предизборну кампању, односно шта је то у основи вашег политичког и економског програма?

ЧАВИЋ: Уколико СзП успије да направи скупштинску већину, ја ћу бити предсједник Владе Српске. Моји приоритети ће бити усмјерени у два правца. Први је побољшање привредног амбијента за инвестирање, а други је уравнотежење издатака за социјалне намјене. Ту, прије свега, мислим на повећање пензија у 2019. години за десет одсто јер су оне тренутно најниже у региону. То се може постићи кроз штедњу јер имамо скупу и голему администрацију. Када су у питању борачке категорије, инсистираћу да буде објављен списак учесника рата по свим категоријама. Исправићу и неуставне одредбе Закона о пензионом и инвалидском осигурању којима је укинуто гарантовано право на пензију учесницима рата. На овај начин је преко 40.000 учесника рата остало без права на пензију. Не смијемо штедјети на борцима. Инсистираћу и на обезбјеђивању средстава за директну подршку инвестицијама у реалном сектору. Разумијем да нам требају путеви и инфраструктура, болнице и много тога. Али, све то је бесмислено уколико људи немају посао. Без тога нас нема јер нам млади људи масовно одлазе.

ГЛАС: Који су први потези које ћете повући ако добијете подршку гласача?

ЧАВИЋ: Новац се троши на бесмислене ствари. Погледајте само колико службених аутомобила имамо. То се мора промијенити. Расипништво ове врсте није примјерено ни богатој Њемачкој. Предложићу и доношење закона о сукобу интереса јер не можемо себи дозволити луксуз да поједина лица добијају и по неколико плата. Имате људе који су чланови у пет-шест надзорних одбора. И они су потпуно невидљиви за јавност. Да будем јасан, ову врсту злоупотреба користе сви. Доношењем овог закона био би ослобођен огроман простор за више хиљада људи који би могли остварити неки извор примања. Зашто члан надзорног одбора мора да буде политичка личност, која већ има запослење? Зар то не може бити незапослени инжењер електротехнике?

Драган Чавић – предсједник НДП-а

ГЛАС: Како оцјењујете противничке кандидате и њихове кампање?

ЧАВИЋ: Међу српским политичким партијама не видим противнике, само конкуренте. У сваком друштву треба да постоји алтернатива, а ја сам у овом тренутку управо то. И не само ја, него и свако други ко није у власти. Садашња власт је у претходних 12 година показала доста слабости и расипништва. Потрошили су стотине милиона марака. Овај новац није отишао на запошљавање. Они су више пажње посвећивали јавној потрошњи и стварању обавеза које буџет Српске не може да поднесе из редовних прихода. То је довело до тога да данас имамо ситуацију да нам годишње треба око 600 милиона марака само да покријемо буџетске дефиците.

Очекујемо добар резултат
ГЛАС: С обзиром на то да је НДП дио СзП-а, какав изборни резултат ове коалиције очекујете?

ЧАВИЋ: Гајим оптимизам да ћемо побиједити на овим изборима. Али, и сви остали тако мисле. Сви имају неке процјене и хватају се некаквих фризираних анкета. Дуго сам у политици и знам колико оне могу бити “клизаве” и преамбициозне. Очекујем да направимо добар резултат. Хоће ли тај изборни резултат бити довољан за побједу? Видјећемо 8. октобра.

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар