МИЛИЋЕВИЋ: Циљ је да вратимо Шамац у ред средње развијених општина!

Датум објаве: 12. септембра 2018. у 8:45

Привлачење инвеститора, оживљавање привреде и нова радна мјеста” главни су приортитети начелника општине Шамац, Ђорђа Милићевића. Један од ријетких начелника који велики дио свог времена проводи на терену и са народом, у интервјуу за Frontal.ba истиче да је за скоро двије године колико је на челу општине Шамац задовољан учињеним и да грађани цијене његову борбу и жељу за помаком у тој општини.

ФРОНТАЛ: Господине Милићевић, скоро су двије године од када сте на челу општине Шамац. Да ли сте задовољни постигнутим?

МИЛИЋЕВИЋ: У новембру мјесецу ће бити двије године од када сам дошао на мјесто начелника општине Шамац, и сам се понекада запитам када су прије прошле двије године мандата, али када сте на функцији првог човјека једне локалне заједнице онда вријеме врло брзо пролази. Да ли сам задовољан постигнутим до сада је једно питање, а друго које се намеће је да ли су грађани општине Шамац задовољни и то ћете морати њих да питате. Један сам од начелника који је константно на терену и константно је са људима у свим Мјесним заједницама наше општине. Чини ми се да су људи генерално гледајући задовољни јер схватају проблеме које сам наслиједио и цијене ту борбу и жељу за помаком.

Не могу рећи да сам потпуно задовољан са стањем у општини али могу рећи да сам у потпуности задовољан до сада учињеним у свакој области, јер су видљиви помаци у односу на претходни период. Главни прироитети које сам одредио на самом почетку мандата били су, као прво почетак инвестиционг циклуса, привлачење инвеститора, “оживљавање” привреде, нова радна мјеста. И ту данас имамо улагања од преко 6,5 милиона марака нових инвестиција и имамо преко 100 људи запослених. Други приоритет јесте био инфраструктурно уређење општине са акцентом на насељено мјесто Шамац и иако имамо још доста посла ту, могу рећи да имамо доста помака јер град данас има један сасвим другачији инфраструктурни изглед у односу на период од прије двије године, а који смо постигли кроз уређење града, уређење фасада, асфалтирање улица. Као трећи задани приоритет јесте нова социјална политика у оквиру које имамо низ нових мјера у домену пронаталитетне политике и подршке породицама, подршке студентима.

ФРОНТАЛ: Који су то изазови и потешкоће са којима се највише сусрећете у свом раду?

МИЛИЋЕВИЋ: Када је ријеч о посљедицам са којим се сусрећем у раду то су прије свега посљедице наслијеђеног тешког финансијског стања, гдје треба напоменути да сам општину затекао са дугом од 12 милиона и шест стотина хиљада марака на непуних 7 милиона годишњег Буџета општине, и то је у суштини била прва препрека у мом раду а она нас прати ове двије протекле. Међутим упркос томе, морам нагласити да се један од најзначајних помака огледа у томе да смо извршили финансијску консолидацију општине на начин да смо реструктуирали постојећи дуг на дужи временски периоду уз нижу каматну стопу и измирили све обавезе по основу емисије обвезница које су пријетиле да угрозе нормално функционисање општине. Поред тога, имали смо у потпуности један запуштен град и општину, затим велики број ненаплативих потраживања и оно што је посебно битно јесте велики број незапослених људи и свакако тенденција одлива становништва, што је генерално проблем у цијелој Републици Српској, а тако и у општини Шамац.

ФРОНТАЛ: Општина Шамац спада у неразвијене јединице локалне самоуправе. Који су главни разлози таквог стања?

МИЛИЋЕВИЋ: Када је ријеч о општини Шамац она и по броју становништва и по територију коју заузима спада у ред средњих општина у Републици Српској, а када је ријеч о развоју она у протеклих 10 година спада у ред неразвијених општина и један од главних задатака које сам пред општински менаџмент поставио јесте да Општину Шамац вратимо у ред средње развијених. Разлоге за такво стање треба тражити у чињеници да је ово општина која је у предратном периоду, а наравно и послије рата, запоставила своје главне потенцијале гдје првенствено мислим на повољан географски положај, развој крупних пољопривредних газдинстава и пољопривредне производње, и оно што посебно желим истаћи а то је свакако дуги низ година иза мене непостојање јасне визије развоја општине.

Данас могу рећи, да када је ријеч и о пољопривреди а и привреди подузели смо низ корака који имају за циљ да остваримо редовну подршку пољопривредним произвођачима у смислу редовне исплате подстицаја за пољопривреду , те ове године износ који се смо издвојила за подстицаја је 120.000 КМ. Оно што је посебно битно јесте да смо ове године имали значајна инвестициона улагања, посебно у трговинској дјелатности. Двије инвестиције од којих издвајам изградњу трговачког центра „БИНГО“ укупне површине 14.000 метара квадратних гдје је вриједност инвестиције преко 4,5 милиона КМ а гдје је запошљено нових 50 радника. Такође, друга инвестиција која је у току јесте изградња тржног центра „ЂУРИЋ“, вриједност је 2,5 милиона марака а који ће додатно запослити 25 људи. Дакле, малим али сигурним корацима настојимо да привредни амбијент унаприједим. У наредне двије године, а нарочито у домену производне дјелатности очекујем да ћу и са аспекта свог географског положаја и са аспекта подстицаја које даје општина Шамац направити крупне искораке у смислу привлачења озбиљнијих инвеститора. Дакле, са тим дијелом могу бити задовољан, јер ако кажем да је у протеклих годину дана број запослених повећан за око 5 %, што свакако није довољан али свакако значајан помак.

ФРОНТАЛ: Да ли сте задовољни подршком коју добијате са ентитетског нивоа за развојне пројекте на нивоу ваше локалне заједнице? Који су то значајнији пројекти који су реализовани у општини Шамац?

МИЛИЋЕВИЋ: Што се развојних пројекта тиче, потребно је напоменути да и у пероду када сам се кандидовао за мјесто начелника општине Шамац, а потпуно свјестан потреба за инфраструктурним улагањима која у великој мјери превазилаза могућности опшинског Буџета, једно од обећања грађанима јесте да ћемо покушати да што већи дио средстава повучемо са виших новоа власти и могу рећи да сам са тим у попуности задовољан. Служба за локално економске развоје томе највише доприноси у општни, која има задатак да припрема пројекте, и могу рећи да у овом моменту имамо велики број припремљених развојних пројеката. Такође, ова Служба приликом израде пројеката помаже и свим невладиним удружењима и организацијама како би могли квалтетним пројектима аплицирати за средства са виших нивоа власти. У протекле двије године, привукли смо значајан дио средстава од стране Савјета министара БиХ а које се посебно односи на невладин сектор гдје су нам одобрена средства у укупном износу од 200.000 КМ. Када је ријеч о Влади Републике Српске морам рећи да су нам у оквиру подршке инфраструктирним пројектима одобрена два пројекта а то је изградња обданишта у Мјесној заједници Обудовац у износу од 200.000КМ и асфалтирање и уређење улица у насељеном мјесту Шамац такође у вриједности од 200.000КМ. Наравно, да са овим нисам у поптности задовољан и да то може много више и боље, а оно што сам истакао на почетку свог мандата јесте да је мој задатак да будем начелник свих грађана општине Шамац, превазиђем одређене страначке сеге које у политици постоје а то подразумијева интезивну сарадњу са свим нивоима власти. Очекујем и у наредне двије године да ће одређени број инфраструктурних пројеката бити подржани од стране Владе РС и Савјета министара БиХ.

ФРОНТАЛ: Које су основне препреке пуном развоју потенцијала које општина Шамац несумњиво има? И који је то највећи потенцијал који ова општина има?

МИЛИЋЕВИЋ: Највеће препреке развоју општине Шамац у овом моменту јесте свакако одлив становништва са подручја наше општине, затим дуги низ година непостојање јасне визије и стратегије привредног развоја општине Шамац, јер је Шамац пропустио низ шанси у протеклом периоду да постане један озбиљни привредни центар обзиром да има јако повољан географски положај, близину аутопута, да има Луку, жељезницу а то мало која општина у југоисточној Европи има. С тим у вези, ако вам кажем да Шамац у наредном периоду видим прије свега као трговачки и привредни град из ког млади људи неће одлазити онда се могу надовезати на други дио питања а то је шта то општина Шамац нуди као највећи потенцијал?! Сваком новом инвеститору на подручју општине Шамац нудимо подстицај по запосленом новом раднику, подстицај за набавку нове опреме и машина за рад и многе друге погодности. Оно што поред ових наших локално установљених подстицаја фали јесте финансијска подршка од стране државе и очекујем да ће се то у времену које долази промијенти. Сваки инвеститор који је у ове протекле двије године дошао на подручје наше општине је био задовољан јер је све потребне дозволе и информације добио у најкраћем временском року. На тај начин шаљемо једну другачју слику о општини Шамац и очекујем да ће уз много труда и рада од стране мене као начелника и мојих сарадника, помаци бити све већи у наредном периоду. Када је ријеч и о нашим успјесима у протекле двије године морам издвојити да чинимо све да овај град који лежи на двије ријеке добије један љепши изглед. Томе свакако доприноси и то да смо бесповратним грант средствима додатно опремили наша Јавна предузећа, „Водовод и канализаија“ и комунално предузеће „Слободна зона“.

ФРОНТАЛ: Демографска слика у читавој БиХ је све гора гдје на жалост ни општина Шамац није изузетак. Шта општина на чијем сте челу подузима у правцу отварања ка младим људима и стварању услова за њихов пуни нагажман у овиру ваше локалне заједнице?

МИЛИЋЕВИЋ: Што је у питању мања локална заједница то су демографска кретња све израженија а то није мимоишло ни општину Шамац, поготово када се узме у обзир да је онда гранчина општина са републиком Хрватском. Питање генерално лоше демографске слике на нову Републике Српске су питања на која морамо посебно обратити пажњу. Мјере на локалном нивоу поред већ наведених у домену привредног развоја један од кључних јесте нова социјална политика коју смо почели да проводимо у протекле двије године. Она се огледа у сљедећем: трудимо се да приправички и волонтерски стаж одради што већи број студената који су завршили факултете у протекле двије године, затим општина Шамац издваја преко 100.000КМ за стипендирање студената. Када је ријеч о породици једнократно помажемо рођење прво, другог, трећег и сваког нареднод дјетета, по први пут прошле године смо увели финансијску подршку вантјелесне оплодње за младе брачне парове са подручја наше општине. Такође, по први пут ове године смо увели да свака породица са четверо и више дјеце добија редовну мјесечну помоћ, као и да сваки првачић једнократно добија 100КМ, а од ове године и породице које поред првачића имају још двоје или више дјеце школског узраста помажемо са додатнх 100КМ. Додао бих и помоћ породицама дјеце са посебним поребама. Читав низ мјера смо предузели у протеклом пероду како би смо бар на неки начин ово тешко бреме овог времена бар мало ублажили за породице, дјецу и студенте на подручју наше општине.

Извор: Frontal.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар