Крсмановић: Казнити кочничаре европског пута међу политичарима у БиХ!

Датум објаве: 3. јануара 2018. у 8:37

Потпредсједник НДП-а и посланик у Народној скупштини РС Здравко Крсмановић мишљења је да ће 2018. година бити нови почетак за БиХ јер ће се догодити политичке промјене које грађани очекују, али и да ће се међународна заједница више активирати у БиХ, јер јој се као бумеранг враћа то што је овај простор препустила Русији и Турској.

„И грађани БиХ постали су свјеснији, јер њихови најближи одлазе далеко од њих, одлазе у друге земље. Виде да је постало бесмислено бавити се овим што смо се бавили до сада, те да се морамо окренути темама које живот значе. На сцени имамо нове политичке партије и неке нове ликове, људи ће имати за кога гласати. Но, прије свега, потребно је у политичку прошлост послати појединце који су од политике направили бизнис и који су се толико обахатили да више не нуде ништа ново“, поручио је Крсмановић у Дневнику ТВ1.

Говорећи о ситуацији у Републици Српској, он је констатовао да власт посматра Српску као своју прћију, а буџет Српске као свој текући рачун, а да су нетрпељивост, неуважавање и мржња биле основне карактеристике владајуће партије.

„Већину су ‘склепали’ куповином посланика, а све под кринком да су институције слободне. Институције Републике Српске су заробљене и ово је најнедемократичнији простор у региону и шире“, казао је потпредсједник НДП-а.

Предсједнику Српске, сматра, искључиво је стало до изборне побједе коју покушава остварити на непримјерене начине, застрашивањем и куповином народних посланика, општинских одборника и гласача.

С друге стране, тврди да опозиција то у 2018. години спремно дочекује. Или ће избори бити фер и слободни или избора неће бити – категоричан је Крсмановић.

„Сигурно нећемо доћи у позицију да некоме дамо легалитет и легитимитет да влада и да покорава властити народ, а да то ради на бази крађе и притисака на бираче“, поручио је он.

Промјене су могуће, а најбољи примјер за то су Црна Гора и Македонија.

„У Црној Гори је опозиција ушла у власт шест мјесеци прије избора да би контролисала изборни процес. У Македонији су се десиле промјене. Груевски је био пандан Додику, па је дошао у позицију да за њим иду кривичне пријаве“, подсјетио је Крсмановић.

Говорећи о кандидатима Савеза за промјене за појединачне функције на предстојећим октобарским изборима, он је изнио став да би Младен Иванић требало да буде кандидат за предсједника Републике, а Мирко Шаровић кандидат за члана Предсједништва БиХ.

Вјерује да би те двије побједе могле донијети промјене на политичкој сцени у БиХ.

Прокоментарисао је и могућност да актуелни предсједник РС буде кандидат за члана Предсједништва БиХ испред владајуће коалиције у Српској.

„Додик се сада врти у томе и боји се како ће реаговати међународна заједница. Уколико би се кандидовао за члана Предсједништва БиХ и дошао на ту позицију, мислим да му врло лако и Европска комисија може увести санкције, јер он апсолуно није Европљанин“, мишљења је Крсмановић.

Такође сматра да би за БиХ било понижавајуће да Додик буде дио колективног шефа државе, јер ће, како је истакао, он учинити све да те државе што мање има.

„То је ругање европској БиХ. Мислим да му то међународна заједница неће дозволити. Санкције њему, блокада имовине, забрана путовања у земље ЕУ -то ће бити сљедећи одговор. Мислим да међународна заједница неће дозволити његово такво понашање и понижавање државе“, казао је потпредсједник НДП-а.

Осврнуо се и на могућност увођења санкција БиХ од стране Вијећа Европе због непровођења пресуде „Сејдић – Финци“. Става је да не треба кажњавати БиХ као државу, већ појединце на власти који ту пресуду не проводе.

„Када је Додику запријећено да ће му бити уведене санкције ЕУ због најаве референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, одмах је одустао од тога. Треба ‘ударати’ на људе који су кочничари европског пута БиХ и кочничари провођења одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права. Много је непроведених одлука и једна озбиљна држава то себи не смије дозволити. Треба кажњавати појединце, а не државу“, закључио је Крсмановић.

Извор: vijesti.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар