Крсмановић: Продаја ”Љубије” авантуризам и маргинализација Народне скупштине!

Датум објаве: 27. децембра 2017. у 15:01

Народна скупштина Републике Српске је у овој години маргинализована. Она је проточни бојлер Владе Српске, која је преузела њене ингеренције, рекао је то потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић, гостујући у уторак у емисији ”Потез” на Телевизији К3.

”У Републици Српској имате власт једног човјека. Све одлуке се доносе у Кабинету предсједника, гдје он, са својим савјетницима, доноси кључне одлуке за читаву државу”, истиче Крсмановић.

Он наводи да је доказ томе чињеница да је Буџет Предсједика већи од Буџета Народне скупштине.

Говорећи о турбулентној политичкој години иза нас, Крсмановић је наводио примјере политичких притисака владајуће већине.

”Главни ревизор се промијенио на један непримјерен начин. На једну независну институцију извршен је невиђен притисак”, сматра Крсмановић.

Он је подсјетио да је Буџет РС, као најважнији годишњеи документ, усвојен од стране већине по хитној процедури, без календара и без јавне расправе. Коментаришући погубне политике садашње власти, потпредсједник НДП-а дотакао се и неколико афера.

”Ове године отишле су у стечај Робне резерве, директорица Агенције за банкарство Републике Српске била је хапшена и кретала се помоћу тзв. наногица, а да се то никог не тиче, а грађане ове земље више је страх од износа новца за који се Република Српска задужила”, нагласио је Крсмановић.

Све ово, наводи Крсмановић, разлози су да се вратимо парламентаризму, гдје ће Народна скупштина бити највиши орган, коме ће Влада полагати рачуне.

Коментаришући повећање пензија, Крсмановић је рекао да су оне најниже у региону те да се повлашћене фирме морају дисциплиновати како би уплате у Фонд пио биле веће и редовније.

”Постоје фирме у које инспекција не смије улазити. То су тајкунске фирме које дугују новац, а пензије морају бити достојне човјек”, додао је Крсмановић.


ВЛАДАЈУЋА ВЕЋИНА САСТАВЉЕНА НА АФЕРИ ”ПАПАК”

”На бази формиране већина кроз аферу ”Папак”, у Скупштини се не ради о доминацији једних, већ о терору већине над мањином”, утврдио је Крсмановић.

Он сматра да на скупштинским расправама не смије бити недодирљивих тема и недодирљивих људи. Као примјер понижавања парламента наводи поновно актуелизовање случаја продаје Рудника ”Љубија”.

”Љубија се жели продати на проблематичан начин и то још једном потврђује маргиналну улогу Народне скупштине. Продаја ”Љубије” је чисти авантуризам и ми тражимо да се о важним стварима одлучује у Народној скупштини”, казао је Крсмановић

Информативна служба НДП-а

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар