Крсмановић: Раскринкавање режима ће се наставити, слиједи му пад на изборима

Датум објаве: 11. јуна 2018. у 7:54

О шанасама опозиције на октобарским изборима, протестима, невладином сектору, убиствима и криминалу у Републици Српској медијима је говорио потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић. Интервју потпредсједника Крсмановића, којег је дао за портал vijesti.ba, преносимо у цјелости.

– Опозиција u Републици Српској прошле године отпочела је са одржавање Скупштина народа. Због чега се од те праксе одустало, и зашто тих скупштина нема, четири мјесеца прије одржавања октобарских избора?

КРСМАНОВИЋ: Скупштине народа организовали смо у моменту када смо почели са бојкотом Народне скупштине Републике Српске из разлога што је она почела да ради незаконито. Дошло је до смјене главног ревизора и онда смо били принуђени да нађемо адекватан одговор тим бојкотом НСРС. Међутим, касније послије одређеног времена смо увидјели да је ефекат много већи радом у НСРС и кад смо донијели одлуку о повратку у Народну скупштину Републике Српске хтјели смо да дамо прави допринос и да почнемо да мијењамо ствари изнутра, па смо и прекинули са Скупштинама народа. То се показало као бољи потез јер су много већи ефекти када је ријеч о расположењу јавног мнијења у моменту када се активирао наш рад као опозиционих посланика у НСРС.

– На иницијативу опозиције формиран је и Анкетни одбор. Да ли је управо то добар примјер када је ријеч о дјеловању унутар НСРС?

КРСМАНОВИЋ: Јесте, то се и у Црној Гори показало као много бољи рад и да то јавност много више цијени. Много је ефектније када радите у НСРС него када се врши бојкот. Анкетни одбор је у суштини формиран скупштинском већином која је хтјела кроз формирање Анкетног одбора да покаже да то није политичко питање, и мислили су да ћемо ми одбити рад у Народној скупштини и у Анкетном одбору зато што је немогуће да Анкетни одбор рјешава случај смрти једног младића. Ми смо прихватили рад у Анкетном одбору и то се показало као исправан потез јер смо на крају показали јавности гдје је проблем. Проблем је у заробљеним институцијама РС-а које су под влашћу једног човјека и једне политичке партије и то је највећи ефекат рада Анектног одбора. Ја очекујем да ће се раскринкавање режима наставити и да му слиједи пад на наредним изборима, што би било најбоље рјешење, да се режим смјени на изборима а не да га рушимо на улици или неким ванинситуционалним методама. Ако се то оствари онда смо остварили наш пуни политички циљ а ако се то не оствари ми ћемо свој политички рад наставити другим средствима јер режим и диктатуру није лако срушити. Она не настаје за један дан или за један мандат већ траје тринаест година, и неће то бити нимало лака борба, али мислим да овим методама, и у парламенту и у Анкетоном одбору да је то прави пут да дође до смјене режима на легалним изборима.

– Чланице Свеза за промјене потписале су Споразум о заједничком наступу на изборима. Има ли још увијек мјеста за неке друге опције које нису у Савезу за промјене?

КРСМАНОВИЋ: Ми смо ишли на то да направимо један свеобухватни концепт промјене власти у и он је кренуо од тога да у Републици Српској постоји велики утицај појединачних функција. Функција предсједника Републике представља власт јер он даје мандат и мође да распусти Народну скупштину. Предсједник има велика овлаштења за разлику од предсједника Федерације БиХ, и зато смо акценат ставили на те појединачне функције , за предсједника Српске и за члана Предсједништва БИХ и онда смо ту ставили функцију предсједика владе. Кроз једну организовану кампању са добрим програмом и са јаким персоналним личностима мислимо да можемо остварити пуни ефекат. Наравно да ћемо давати подршку свим невладиним организацијама и свим покретима који се залажу за то да институције функционишу и да РС не буде фактор дестаблизације на просторима и Босне и Херцеговине и Балкана него да то буде демократски и модеран ентитет који ће да функционише на нечему што се зове европски стандард и европски принципи. Ако су то покрети као што је покрет “Правда за Давида” или као што је то РеСтарт или друге невладине организације, имат ће нашу пуну подршку, па и у другим видовима борбе који нису везани за само за изборну кампању и рад у НСРС него су везани за примјену и других облике борбе које сматрају прикладним. У томе ће имати нашу подршку.

– Какви су односи унутар владајуће већине која је прошле године висила о концу због случаја рудника Љубија и ставова ДНС-а?

КРСМАНОВИЋ: Ти односи су остали нејасни. Од проблема који се десио са рудником Љубија и формирањем тзв. Уједињене Српске која је искључиво формирана да би била протутежа, односно да би исисала бираче Демократског народног савеза јер је очито да је ту дошло до раскола у владајућој већини. Међутим, како нису могли да саставе нову већину и да број прелетача буде довољан да се ДНС избаци из власти, онда је поново скрпљена та коалиција која ће трајати до избора, јер је немогуће да ДНС остане у таквој коалицији која очигледним потезима жели да ту политичку партију маргинализује, и да Уједињена Српска Ненада Стевандића преузме бираче ДНС-а и његову улогу. Односи у владајућој већини су такви. Они ће преживјети само до ових избора, а послије избора ће се правити другачији распоред на политичкој сцени.

Извор: vijesti.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар