Крсмановић: Сједница НСРС почетак краја Додика и политике сепаратизма

Датум објаве: 6. новембра 2017. у 8:56

Данашња сједница НСРС, гдје се тачка о референдуму ставља ван снаге, крај је приче и политике референдума, отцјепљења, сепаратизма. Сматрам да то, дакле, крај једне политике и почекат краја Милорада Додика, као челника режима, рекао је у интервјуу за vijesti.ba посланик НДП-а Здравко Крсмановић.

У наставку прочитајте комплетан интервју.

ВИЈЕСТИ.БА: Шта ће, према Вашем мишљењу, значити сутрашња сједница Народне скупштине РС на којој ће владајућа коалиција предложити одлуку о повлачењу раније скупштинске одлуке о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ?

КРСМАНОВИЋ: Према мом мишљењу, ova сједница је крај политике која је била оличена у нечему што је промовисано 2006. године, а то је фамозна ријеч референдум. На бази те ријечи, Милорад Додик је 2006. године остварио апсолутну већину на изборима у РС и БиХ. Од тог момента почиње ера једног човјека и једног режима. Сједница НСРС, гдје се тачка о референдуму ставља ван снаге, крај је приче и политике референдума, отцјепљења, сепаратизма. Сматрам да то, дакле, крај једне политике и почекат краја Милорада Додика, као челника режима.

ВИЈЕСТИ.БА: Хоће ли политика референдума 2018. године бити замијењена политиком петиције, коју владајућа коалиција најављује, о истом референдумском питању?

КРСМАНОВИЋ: Додик је прошле године провео референдум о Дану РС, који је одмах након његовог провођења, ставио ад акта, а који је у суштини био оспорен одлуком Уставног суда БиХ. Он је и након тог референдума рекао да је то била анкета, односно истраживање јавног мњења. Те ствари никада нису исте.

Анкетирањем или испитивањем јавног мњење баве се обично специјализоване невладине организације. То није државна политика. Са оваквим приступом Додик је показао да никада није био државник, нити је то сада. Сва његова политика коју промовише, а поготово ријечи у вези са анкетом, показује да је он само један обичан политикант и човјек који путем манипулација покушава да себе промовише као неког озбиљног политичара. Са овим ставом он то дефинитивно није. Помињање ријечи анкета сврстава га у групу људи који су на нивоу невладине организације.

ВИЈЕСТИ.БА: Како ће на сједници поступити Савез за промјене?

КРСМАНОВИЋ: Имали смо састанак и договорили смо се да будемо на сједници НСРС. Ми смо и до сада учествовали у раду скупштине, али смо реаговали бурно на кршење закона, Устава и Пословника НСРС, те када се овај највећи орган законодавне власти у РС доводи у позицију да буде проточни бојлер одлука једног човјека. Ми смо морали жешће дићи свој глас против тога и показати да то нећемо дозволити. Сваки пут када на сцени буду незаконите одлуке, те покушаји да се закон стави под ноге и деградира НСРС, ми бурно реагујемо.

Прије двије и по године, када је донесена одлука о референдуму, били смо апсолутно уздржани. У својим говорима смо били против тога, јер је то једна авантуристичка политика, те политика која у свом референдумском питању била потпуно бесмислена. Дакле, бесмислено референдумско питање, бесмислено улажење у нешто што није у надлежности РС и једна авантура која није у интересу озбиљне друштвено-политичке заједнице.

Ми ћемо освјежити наше говоре из 2015. године, како бисмо подсјетили власт на оно што смо говорили, те на начин на који су се они према нама односили проглашавајући нас издајницима, бакировцима и слично. Наш наступ ће бити такав да покажемо да водимо дослиједну, одговорну националну политику, те да поштујемо Устав и закон ове земље и да тачно знамо шта је то што нудимо као политичку алтернативу. Као алтернативу авантуризму Милорада Додика, Савез за промјене нуди одговорну националну политику на чистим европским демократским принципима. То је сушта супротност режиму и диктатури које Додик води.

ВИЈЕСТИ.БА: Истовремено са причом о повлачењу одлуке о референдуму, предсједник РС најавио је и промјене Устава РС. Откуда идеја о промјени Устава Републике Српске? Је ли то нови адут за изборе 2018. године?

КРСМАНОВИЋ: Додик покушава да се извуче из ситуације у коју се сам довео. Великим, бомбастичним причама и најавама покушава да прикрије свој дефинитивни политички пораз, те пораз на економском, социјалном и сваком другом плану. Мото читаве Додикове политике је “задужи и укради“. Но, дошао је дефинитивни крај те политике. Додик је разобличени човјек који више никоме не може продати маглу коју је до сада продавао – ни међународној заједници, ни Србији, нити свом гласачком тијелу. Додик је једноставно одлазећи предсједник РС. Не може се кандидовати на сљедећим изборима. То је човјек који у овом моменту представља политику која не води ничему и нигдје.

Додик покушава да спинује јавност говорећи о уставним промјенама у РС. Прво, уставне промјене у РС морају бити усаглашене са Уставом БиХ, те са основним демократским принципима ове земље. Не можете доћи у позицију да мијењате устав према својим жељама. Онда је најбоље да се прогласи краљем, да направи краљевину и наметне неки окртоисани устав. Но, за то му треба сила и новац, а он нема ниједно ни друго.

ВИЈЕСТИ.БА: Интересантно је да се повлачење одлуке о референдуму реализује неколико дана након Додиковог састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

КРСМАНОВИЋ: Први сам политичар који је сигурно прошле године најавио суспензије Милораду Додику због референдума о Дану РС. Тада са доживио жестоке критике да призивам санкције РС. Не, то није било призивање санкција РС, већ очекиван потез. Када доносите и проводите противуставну одлуку, логично је да добијете санкције.

Уколико би Додик сада провео референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, добио би санкције ЕУ, те блокаду своје имовине, те имовине своје породице и свим својим најближим политичким и економским сарадницима, забрану путовања у земље ЕУ, којима би се под хитно морала прикључити и Србија.

Разлог за стављање ван снаге одлуке о референдуму је Додиков страх за властита леђа. У овом моменту њега став Србије не би поколебао у доношењу овакве одлуке. Додик се само покрива уважавајући наводно став Србије. Да је у питању његов политички профит, наравно да не би слушао Србију.

ВИЈЕСТИ.БА: Поједини медији објавили су информацију да ће Савез за промјене до 19. децембра изаћи са именима кандидата за опште изборе 2018. године. Је ли ово тачно?

КРСМАНОВИЋ: Информација је тачна. Састанак је одржан у Источном Сарајеву на нивоу делегација СДС-а, ПДП-а и НДП-а. Донијели смо одлуку да се крене у истраживање јавног мњења и да се најквалитетнији људи, који имају највише шансе да побиједе на наредним изборима, на бази тог истраживања, до 19. децембра промовишу као заједнички кандидати опозиције за појединачне функције.

Дакле, мјера ће бити истраживање јавног мњења и ко од тих људи може остварити најбољи резултат. Жеља је такође да у врло кратком року након тога изађемо са заједничким кандидатима за предсједника Владе РС, те предсједавајући Савјета министара БиХ, јер то мјесто у наредној расподјели припада српском бирачком корпусу.

ВИЈЕСТИ.БА: Хоћете ли нам открити ко су кандидати за појединачне функције које сте поменули?

КРСМАНОВИЋ: У овом моменту најизгледнији кандидати за појединачне функције су Младен Иванић за предсједника РС и Мирко Шаровић за члана Предсједништва БиХ. Друге позиције су у вези са расподјелом функција између СДС-а, ПДП-а и НПД-а. Оне ће зависити од тога ко би могао бити предсједник НСРС, предсједавајући Парламента БиХ. Ту има и кадровске комбинаторике и о томе се у овом моменту не може говорити. Како сада ствари стоје, уколико је предсједник РС из ПДП-а, мјесто предсједника Владе требало би да припадне или СДС-у или НДП-у.

Извор: vijesti.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар