Крсмановић: СЗП подржава политику Београда

Датум објаве: 15. јула 2018. у 11:51

Потпредсједник НДП-а и посланик у Народној скупштини Републике Српске Здравко Крсмановић рекао је у разговору портал vijesti.ba да је све вријеме СНСД кокетирао и био љубимац САД-а на бази стварне и искрене подршке укључивању у НАТО савез.

“Међутим, када је у Србији дошло до промјене власти, односно када је на власт дошао СНС на челу са Алексанрдом Вучићем, Србија је почела да води политику која је представљала уравнотежен однос према Истоку и према Западу, те прокламовала војну неутралност.У том моменту, Додик почиње да мијења своје претходне политичке ставове и покушава да лопту пребаци у туђе двориште, а то је у овом моменту Савез за промјене”, казао је Крсмановић.

Према његовим ријечима, игра која се тренутно игра покушај је играња на карту да народ брзо заборавља и да ће проћи његов (Додиков) типични спин.

Савез за промјене води чисту политику.

“Наш став је да је политика коју води Вучић најбоља за просторе југоистока Европе, а то је добра сарадња са свима. Напоменућу сјајне односе које има са Турском, Русијом, Њемачком и Ангелом Меркел, огромне стране инвестиције у Србији. То говори да Србија води интересантну политику помирења народа на југоистоку Балкана. Преговори са Косовом, Бриселски споразум, сарадња са Албанијом, сарадња са БиХ и Изетбеговићем, Зукорлић и Љајић у Влади Србије, доказују да се води занимљива политика по први пут у историји балканских народа гдје се покушава направити помирење између Албанаца, Срба и Бошњака, те да то не буде ни на чију штету”. казао је Крсмановић.

Каже да се Додик у тој политици апсолутно не сналази.

“Очито да је он карика која постаје сметња и пријети дестабилизацији ових простора. Тако да Додик замјенама теза у вези са НАТО савезом и вођење другачије политике у односу на Србију покушава да на неки начин себе “опере”. То му не пролази”, казао је Крсмановић, наводећи да Савез за промјене подржава политику званичног Београда.

Коментаришући актуелна дешавања, Крсмановић наводи да се у овом моменту прибјегава старој тези о страним плаћеницима и домаћим издајницима, те се међународна заједница увлачи у причу о изборима у БиХ.

“Ако ико призива странце, у овом случају Русију у мијешање у изборни процес, то су Милорад Додик и Жељка Цвијановић. За очекивати је да ће и пред ове изборе бити заједничких састанака влада Србије и Републике Српске, те одлазака у Москву и сликања са Владимиром Путином”, казао је Крсмановић.

Популарност режима у паду

Он подсјећа да је Жељка Цвијановић изгубила прошле изборе за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа и да Савез за промјене у овом мандату представља власт на нивоу БиХ, што на најбољи начин демантује њену тврдњу да опозиција не може да побиједи актуелни режим.

“Исто тако, потребно је нагласити да је Милорад Додик за 1,5 посто гласова побиједио Огњена Тадића за предсједника РС. Власт на нивоу РС направљена је путем “папака”. Премијерка Цвијановић је својом изјавом о “папцима” на најбољи начин демантовала је ово што сада тврди”, поручио је Крсмановић.

Према његовим ријечима, послије дешавања на Тргу Крајине у Бањалуци због убиства студента Давида Драгичевића и покушаја власти да се то убиство прикрије, очигледно је да је паника у СНСД-у огромна.

“Популарност режима је у сталном паду. Од њихове процјене да ће само СНСД освојити 51 посто гласова очито је да нема ништа. То је оно што уноси нервозу у ријечи предсједнице Владе”, казао је Крсмановић.

Распиривање националних тензија и ширење мржње

Осврћући се на тврдње Цвијановићеве да је Савез за промјене у овом мандату одлучивао “наопако у Сарајеву о многим стварима битним за РeпубликуС”, те да је хтио да Сарајево буде мјесто за одлучивање у име РС, а не Бањалука, Крсмановић је рекао да то нема никакве везе.

“Уређење и структура БиХ, конципирани Дејтонским споразумом, једноставно су такви да на нивоу БиХ требате и морате одлучивати консензусом три народа, те да та сарадња мора бити повезана између три компоненте – српске, бошњачке и хрватске. Према томе, то ни на који начин не може бити усмјерено против било кога. У питању је понављање сталне тезе како је Сарајево Техеран, како је за све недаће у Републици Српској криво Сарајево и бошњачка компонента. Ради се о покушају распиривања националних тензија и ширењу мржње. То је био рецепт који је режим у Републици Српској пред сваке изборе проводио”, навео је Крсмановић.

Подсјетио је да је седам дана прије локалних избора 2016. године расписан референдум о Дану Републике.

“Тај референдум направио је толико лошег за БиХ и РС, да би касније био проглашен анкетом. На тај начин се показала неозбиљност власти у РС. Све ријечи које премијерка Цвијановић говори науштрб Сарајева, БиХ и Савеза за промјене апсолутно су нетачне. Мислим да треба да се стиди тих својих ријечи”, нагласио је Крсмановић.

Извор: rtvbn.com

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар