НДП саопштење: Фабрика дувана Бањалука циљано се уништава!

Датум објаве: 27. фебруара 2018. у 11:05

Поводом актуелних писања медија о највљеном затварању Фабрике дувана Бања Лука желимо упозорити надлежне на очигледну штету која ће бити посљедица затварања једине фабрике дувана у Републици Српској.

Фабрика дувана Бања Лука је један од првих индустријских објеката саграђених у Бањалуци и БиХ прије тачно 130 година и налази се под посебном заштитом државе као споменик културе у центру Бањалуке.

Недопустиво је да Влада и надлежно министарство остану пасивни по овом питању и да једина фабрика дувана у Републици Српској буде угашена. Тиме ће бити угрожени и многобројни произвођачи дувана у Републици Српској, а ова грана привреде, као једна од најпрофитабилнијих, доведена пред нестанак.

Апелујемо на Владу да се ово предузеће системски уништава већ дуже од деценију и сумњамо да се иза свега крију извитоперене намјере бескруполозних појединаца да ову фабрику циљано угасе, како би је потом и срушили, а на атрактивном земљишту круга Фабрике саградили зграде и пословне просторе.

Овим путем НДП осуђује и игнорантски став надлежних према синдикалној организацији Фабрике дувана, која се већ у неколико наврата обраћала Влади и другим институцијама, указујући на све лошији положај радника и недомаћинско пословање тренутних власника.

Уколико Влада допусти да се на јубилеј од 130 година рада Фабрике дувана она угаси, а радници нађу на улици, то ће показати право лице власти и однос према привредним и културним добрима Републике Српске.

Подсјећања ради, прије више од једног вијека ова фабрика је запошљавала око 700 радика и имала један од најбоље организованих синдиката у тадашњој БиХ, који је 1906. године покренуо први генерални штрајк радника у Бањалуци

Народни демократски покрет!

Аутор:
Категорија: Саопштења
Ознаке: , , , , ,


1 коментар на "НДП саопштење: Фабрика дувана Бањалука циљано се уништава!" одговори

[…] НДП саопштење: Фабрика дувана Бањалука циљано се уништ… […]

Оставите коментар