Нема краја запошљавању у јавном сектору: СНСД запошљава приправнике у “своје” општине

Датум објаве: 16. јула 2018. у 7:53

Влада Републике Српксе и Управни одбор Завода за запошљавање одобрили су шест милиона марака за запошљавање хиљаду младих приправника. „Електропривреда Републике Српске“, више републичких и локалних институција, општине и градови у којима је на власти СНСД запослиће младе са високом стручном спремом.

Ријеч је о предизборној тактици, поручују из невладиних организација и опозиције. Запошљавање у јавном сектору удар је на привреду и грађане, наглашавају економисти.

Запошљавању у јавном сектору у Републици Српској не назире се крај. Из Владе Републике Српске саопштили су да је прихваћен приједлог Завода за запошљавање да се број приправника са 767 повећа на 1.000. Суфинасирање по једном приправнику износи 6.000 марака на годишњем нивоу.

Млади са високом стручном спремом који су на евиденцији незапослених и без радног искуства махом ће бити запослени у јавни сектор, иако се Срска годинама суочава са вишком службеника.

Само у “Електропривреди Републике Српске” и њеним зависним предузећима одобрено је суфинасирање од укупно 156.000 марака за запошљавање 26 приправника. Завод за запошљавање сам себи је одобрио суфинасирање запошљавања 25 приправника за које ће узети 150.000 марака. Фонд ПИО добиће 78.000 марака за запошљавање 13 приправника. Запошљаваће се приправници и на јавним универзитетима, предузећима “Воде Српске” и “Поште РС”, али и Заводу за уџбенике и наставна средства, Музеју РС, Вијећу народа РС.

Од укупно 29 локалних заједница, 25 чији су начелници из СНСД-а добило је подстицај да запосли приправнике у градске и општинске управе. Највише односно 15 приправника биће запослено у Хан Пијеску, док ће у Рогатици и Власеници посао добити по 10.

Занимљиво је да ће само четири општине у којима начелници нису из СНСД-а запослити по једног приправика. Ријеч је о: Љубињу, Чајничу, Берковићима и Осмацима.

Страначко запошљавање

Осим запошљавања у локалне управе, велики број локалних јавних предузећа и установа такође је добио подстицај за запошљавање.
Циљ је куповина предизборне подршке, кажу у “Транспаренси интернешнелу БиХ”.

Новим запошљавањима власт у Републици Српској крши протокол потписан са Међународним монетарним фондом, упозоравају економисти, док из опозиције сматрају да је у питању лажно запошљавање.

Да запошљавањем изостају ефекти, главна Служба за ревизију јавног сектора Републике Српске закључила је још крајем 2011. године. Тада је утврђено низ пропуста, недосљедности и привилегија.

Упркос налазима ревизора пракса запошљавања приправника у изборним годинама се наставља.

Извор: rtvbn.com

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , ,


1 коментар на "Нема краја запошљавању у јавном сектору: СНСД запошљава приправнике у "своје" општине" одговори
miroslav
16. јула 2018. at 13:04

E zato ja kao borac tri puta ranjavan ,dobrovoljac čučim na birou godinama .Molim se bogu da dođe naših pet minuta ,a bog je jedan

Оставите коментар