Никола Кужет: „295 погинулих и 10.000 повријеђених“

Датум објаве: 26. фебруара 2018. у 8:44

295 погинулих и 10000 повријеђених. То вам је црна статистика саобраћајних несрећа у БиХ у 2017. години. Скоро па једна погинула особа дневно. Од овог броја у Републици Српској смртно је настрадало 114 особа, повријеђено је 3187 у 9637 саобраћајних несрећа.

Ево, актуелни нам се предсједник јавно хвали и поноси како почесто вози 200 км/h, а полиција му не смије ништа. У Хрватској су га пресрели и морао је платити високу казну, ваљда зато што тамо мрзе Србе, а послије плаћања казне су наставили возити по старом. Али дохакаће он њима, саградиће аутопут до Бијељине па ће возити 300 км/h. И нико му неће смјети ништа.

За то вријеме два домишљата министра су смислила приватно-јавни пословни модел гдје ће уз помоћ стотињак камера са радаром глобити грађане за вожњу од 51 км/h тамо гдје је дозвољено 40 км/h и на тај начин за десет година слити 100-тињак милиона марака на рачуне врло сумњивих приватних компанија.

У међувремену је у Бањалуци на пјешачком прелазу неко аутомобилом ударио жену и побјегао. Жена је тешко повријеђена. Било је зелено свјетло за пјешаке. То није први такав случај, нажалост имали смо их више задњих година чак и са смртним посљедицама. Неки почионици нису откривени или осуђени, а породице жртава тврде да је у истрази било прикривања трагова. Бањалучани знају на које случајеве мислим. Писало се много о њима.

Прије два дана испред мене је у строгом центру града (Алеја Св. Саве код зграде Архива) црни Ауди А6 затамњених стакала престигао колону великом брзином и онда нагло, пресјецајући путању колони коју је управо престигао, скренуо десно испред старе зграде Владе. Није имао упаљена ротациона свјетла. Можда га је на овакву вожњу инспирисао Предсједников говор. Не знам. Можда.

Мјесечно прелазим око 3000 км. Трудим се да возим максимално безбједно и за себе и своје сапутнике и за друге учеснике у саобраћају. Сматрам себе солидним возачем. Увијек вежем појас. Увијек стајем пјешацима. Никад не паркирам на мјесто предвиђено за особе са инвалидитетом. Понекад направим прекршај, углавном због непажње. Некад ми полиција прогледа кроз прсте, некад платим казну.

Трудим се да имам коректан однос са саобраћајцима. Имају разумјевања према нама који скоро па живимо у аутомобилу. Имао сам неколико удеса, што као возач, што као сувозач, срећом без здравствених посљедица по иког. Саобраћајна несрећа је грозно искуство које не желим ником да доживи.

Љетос сам на Мањачи извлачио људе из потпуно уништеног возила. Не постоји хорор филм који изазива такву језу. У аутомобилу је било петоро људи, два мушкарца, двије жене и дијете. Возач и сувозач су били у стању тешког пијанства. Било је крви на све стране. Пуком срећом нико није погинуо. Свакаквих сцена сам се нагледао на цести у двадесет година колико возим.

Годишње у свијету у саобраћајним несрећама гине 1,3 милиона људи, а 20 до 50 милиона буде повријеђено. Број погинулих и повријеђених у Републици Српској и БиХ је значајно изнад европског просјека. Најчешћи узрок несрећа је непрописна и неприлагођена брзина.

Радари са камерама свакако могу утицати на смањење брзине, али шта то значи када имамо повлаштену касту за коју ограничења не вриједе. Њих полиција не смије заустављати, а ако неки од њих и скриви озбиљну несрећу наћи ће се неко расположен или натјеран да прикрије трагове.

За мене је питање безбједности у саобраћају важније од борбе против тероризма, свих избора и дневно-политичких препуцавања. Ипак, ова тема не добија ни приближну пажњу јавности коју заслужује.

Јавне личности, попут политичара, могу играти важну улогу у повећању свјесности о ризицима и безбједности у саобраћају. Могу, али не морају. Одлука и избор је на њима, али у најмању руку би требали бити свјесни своје одговорности и утицаја и понашати се у складу са тим.

Зато вежите појас, може вам спасити главу. Није довољно да мислите за себе, морате мислити и за друге учеснике у саобраћају. Што би рекли наши стари: „Знам ја која будала сједи за овим воланом, али не знам која сједи за оним другим.“

Надам се да сте ми до сад опростили таблоидски наслов јер то је био једини начин да некима од вас привучем пажњу на тему коју сматрам изузетно важном.

nikolakuzet.blogspot.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Блог, Новости
Ознаке: , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар