Никола Кужет: Посљедњи поздрав херојима!

Датум објаве: 2. фебруара 2018. у 9:06

И овако нам је недостајало хероја. Одавно. Оних хероја који су способни оснажити и охрабрити људе и вратити им вјеру у праве људске вриједности. А онда смо у само неколико дана остали без два велика борца за правду, слободу и истину, два неустрашива хероја који су помјерали границе, али не националне и међудржавне већ оне у главама људи. Борили су се против тоталитаризма, једноумља, аутократије, мафије, ратних злочинаца, диктатора (стварних и потенцијалних) и сваког другог облика корупције, глупости и примитивизма који тако добро успијевају на нашем Балкану.

Сметали су многима и многи су се обрадовали њиховој смрти, не само они који су директно или мање директно убрзали њихов одлазак под земљу.

Сваки од њих двојице се борио на свој начин и онако како је најбоље знао. Оливер политичким радом и активизмом, а Предраг пером оштрим као сабља, а са времена на вријеме и понеким умјетничким перформансом.

Луцићеви и Дежуловићеви живи наступи спадају у најбоље које сам икад гледао. То је био некакав микс читања поезије, клапског пјевања, стeнд-aп комедије и бруталног суочавања са аутохтоним балканским безумљем. Послије једног таквог перформанса у бањалучком позоришту Јазавац смо се упознали. Након изведбе пришао сам да му честитам на наступу, упознам се са њим и ставим му до знања колико пратим, познајем и цијеним његов рад. Било му је јако драго. Радовао се мојим комплиментима и похвалама као почетник, а иза себе је имао импозантан стваралачки опус. Скромни геније са искреним осмјехом.

Предраг Луцић

Оливера нисам имао прилику упознати, али сам био добро упознат са оним што је радио и за шта се залагао. Данас сви знају ко је био Оливер Ивановић, најзначајнији послијератни политички вођа Срба са Косова.

Ипак, широј заједници није толико познато име Предрага Луцића. Предраг је био сплитски новинар, пјесник, писац и режисер. Један је од оснивача сатиричног магазина Ферал Трибуне који је годинама увесељавао читаоце и провоцирао политичаре, не само у Хрватској гдје је излазио, већ широм простора на којем се говори језицима Јужних Словена.

Ферал је био трн у оку ХДЗ-овој власти у Хрватској која га је низом мјера натјерала на гашење. Предраг је имао невјероватан таленат да вас једним стихом или реченицом испровоцира, наљути и натјера на размишљање на потпуно другачији начин. Поред тога је имао и врло истанчан смисао за хумор, а није му недостајало ни храбрости да нападне недодирљиве постулате и темеље националистичких политика, првенствено у Хрватској одакле је био, али и другим бившим југословенским републикама. Предраг је својом храброшћу охрабривао многе и остварио је немјерљив утицај на рад великог броја новинара на Западном Балкану.

Трагедија је учинила име Оливера Ивановића свима познатим, али оно што шира јавност ипак не зна о Оливеру јесте чињеница да је он био посљедњи политички затвореник у Европи. Провео је три године и три мјесеца у албанском затвору под оптужбама које би сваки озбиљан правник сматрао смијешнима.

Оливер Ивановић

И поред тога Оливер је својим дјеловањем стално тежио смиривању тензија између Срба и Албанаца, позивао на толеранцију и био глас разума. Залагао се за развој друштва, а то на Западном Балкану још увијек са собом носи озбиљну опасност. Био је трн у оку многима са обе стране ријеке Ибар, а највише онима којима одговара стање замрзнутог конфликта између Албанаца и Срба.

Оливер Ивановић је брутално убијен у атентату са шест метака из дуге деветке, Предраг Луцић је отишао тихо, савладан тешком болешћу након дуге борбе.

Свијете, постао си сиромашнији за два херојска срца која се нису штедјела да те учине макар мало бољим.

Хероји, нека вам је вјечна слава.

Аутор: Никола Кужет

nikolakuzet.blogspot.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Блог, Вијести, Новости
Ознаке: , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар