Никола Кужет: Тешко је испромовисати позитивне приче

Датум објаве: 18. јануара 2018. у 11:37

Гостујући у емисији ”Дан уживо” на Телевијзији Н1, Никола Кужет међународни секретар НДП-а, економиста, блогер и „TALKS“ говорник истакао је да је за младе људе у овој апатичној средини потребно градити систем који ће им пружити осјећај вриједности и наду у учење и усавршавање.

”Имао сам прилику да говорим на „TALKS“” догађају у Бијељини и говорио сам о економским темама. Младима је потребно прубудити нову наду. Неопходно је градити систем који ће младима пружити осјећај да овдје вриједи рад, учење, усавршавање, напредовање”, истиче Кужет.

Он примјећује да су млади апатични и да се не труде, јер мисле да се тај труд овдје не исплати.

”Млади, чак и они који имају послове овдје, одлазе вани. Нисмо ми једина земља у којој се то дешава. У Хрватској, након уласка у Европску унију, десило се велико исељавање и зато се мора градити један праведан систем који ће то зауставити. Ови догађаји, које сам поменуо, управо су један корак ка томе. Важно је афирмисати праве вриједности и позитивне ствари”, смататра Кужет.

Никола Кужет

КОМЕНТАР ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Коментаришући писање са друштевених мрежа у емисији и посјету хрватске предсједнице БиХ, он је нагласио да иза тих великих ријечи, које се могу чути, често не стоји ништа суштинско.

”Колинда Грабар – Китаровић воли велике изјаве које не значе много. Када каже да Хрватска грли БиХ , питам се да ли у том загрљају има простора за један мали мост код Градишке, који би био веома важан за цијелу БиХ, не само за ову Бањалучку регију.
Потпуно је нејасан однос Хрватске према БиХ. Да ли је то однос према Хрватима у БиХ или према инвестицијам о којима говори?”, истиче Кужет.

Он наводи да је, у регионалном контексту, велика трагедија то што се десило Оливеру Ивановићу у Косовској Митровици те сматра како је прерано квалификовати ко би могао стајати иза убиства.

Такође, додаје, осврћући се на првостепену пресуду Јерку Иванковићу – Лијановићу да особе које су пресуђене за било која кривична дјела не би требале учествовати у јавном животу.

”Изгубили смо повјерење у правосуђе, мислим да особе које су пресуђене не би требале учествовати у политичком процесу”, подвлачи Кужет.

ПЕРСПЕКТИВА МЛАДИХ У БИХ

„Мислим да смо постали зависни о негативним вијестима. Имам осјећај да људи траже негативне вести. Тешко је испромовисати позитивне приче и тешко је доћи до публике. Опет, има младих који су добри примјери. Знам много младих људи који су успјешни предузетници, који су добри блогери, умјетници, глумци, сликари. Међутим, они тешко долазе до простора у медијима, рекао је Кужет и додао да лакше екстремисти долазе до пажње, како смо видјели, јер смо генерално зависни о негативним догађајима.

”Одговорност је на свима и морамо тражити рјешење”, истиче он и открива да је у наредна два мјесеца у плану одржавање „TALKS“ догађаја у Сарајеву, Мостару и Бањалуци.

”Изузетни млади људи припремају своје презентације, било би добро да медији покрију те догађаје и да млади људи дођу на лице мјеста, да виде како то изгледа и да својим присуством покажу активизам и ангажманом у свим друштвеним темама”, рекао је Кужет.

Извор: N1

Аутор:
Категорија: Блог, Вијести
Ознаке: , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар