Никола Кужет: У изборној години бесперспективност на врхунцу, а грађани слуђени!

Датум објаве: 29. јануара 2018. у 10:03

Никола Кужет, међународни секретар Народног демократског покрета био је гост јутарњег програма Н1 телевизије гдје је коментарисао актуелну политичку и друштвену ситуацију у БиХ.

„За сада је једино сигурно да ће Младен Иванић бити кандидат за једну од двије функције. Из СзП поред Иванића као кандидати се спомињу Вукота Говедарица и Мирко Шаровић. Врло брзо ћемо имати јасну слику ко иде за коју функцију, али то су та три имена. Из владајуће коалиције Милорад Додик би требао бити кандидат за члана Предсједништва БиХ. Ко би други могао бити још није званично, али се спекулише са именима Жељке Цвијановић и Небојше Радмановића. Они су рекли да прије маја неће излазити са именима“, рекао је Кужет за Н1.

Коментаришући стање у Републици Српској, Кужет је нагласио да влада клима политичке конфронтације и подизања напетости.

„Изборна је година и то додатно усложава ситуацију и подиже напетост. И прошле године смо имали напету ситуацију. Економска ситуација у Републици Српској је веома лоша, проценат незапослености је највиши у Европи, проценат незапослености младих је највиши у свијету. Одласци младих и пословно способних у иностранство је драматичан. На то имамо политичку конфузију, тензије између два блока. Са једне стране је водећи блок који чини власт у РС, а са друге стране Савез за промјене који је у коалицији на државном нивоу. То су два супротстављена блока и имамо потпуну подјелу, гдје ће људи бирати између двије супротстављене политике“, одговорио је Кужет.

Он додаје да у БиХ не постоје озбиљне стратегије развоја, већ да је створена политичка конфузија и хаос у којој су бирачи и грађани слуђени.

„Стално изазивање проблема да се на основу њих прави хаос и да на хаосу неко контролише ситуацију. Немамо стратегију, немамо развоја, не знамо гдје идемо и гдје би требали бити за 10 година. Само се ствара конфузија и хаос који краткорочно доносе бенефите политичарима и политичким странкама. Гледа се само до избора, даље од тога мало ко гледа. Грађани су слуђени. Имају осјећај да се овдје стално нешто драматично дешава, а када се мало издигнете од тога видите да се не дешава апсолутно ништа“, казао је гост Новог дана.

Млади који напуштају БиХ, свједочимо редовно дугим редовима пред амбасадама? Како задржати људе у БиХ?

„Економија је кључ за највеће проблеме. Један од закључака из Давоса је да бизнис највише може помоћи земљама у развоју, да подигне стандард, да образује људе и он треба бити покретач позитивних промјена. Политичари у БиХ јако потцјењују економију. Политичари у БиХ су вјешти да избјегавјау подручја гдје нису компетентни и пребацују на подручја гдје се осјећају комфорно. Нама економску политику не воде економисти већ људи који су се образовали за нека друга подручја. БиХ извози пуно људи јер имамо снажан људски ресурс, али то не искориштавамо“, рекао је Никола Кужет.

Извор:ba.n1info

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар