Новаковић: Грађани таоци ”пинг-понг” политике Изетбеговића и Додика

Датум објаве: 15. новембра 2017. у 11:04

Посланик НДП-а Момчило Новаковић  говори за vijesti.ba о противљењу усвајања важних  закона по хитном поступку у ПС БиХ, као и о политичким играма политичара у Сарајеву и Бањалуци.

Потребно је да у редовној парламентарној процедури видимо шта о предложеном законском рјешењу мисле друге политичке партије, прије свега оне из ФБиХ. У овом случају не постоји ни већина нити сагласност партнера у ФБиХ.
Због тога сматрам да ми из РС треба да омогућимо странкама из ФБиХ да дођу до компромисног рјешења. Такво рјешење треба бити предмет парламентарне процедуре, истиче Новаковић.

ВИЈЕСТИ: Интервју члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића за Дојче Веле изазвао је бурне рекације у домаћој и регионалној јавности. Владајућа коалиција у РС позвала је српске представнике да напусте институције на нивоу БиХ. Како тумачите овај позив и хоћете ли то учинити?

НОВАКОВИЋ: Првенствено желим рећи да је Изетбеговићева изјава крајње непримјерена, веома штетна и у коначници доприности даљој нестабилности и стварању услова за нестабилност у БиХ. То се не очекује од члана Предсједништва БиХ и са те стране је она врло провокативна.

Што се тиче Додиковог позива, морам рећи да је напуштање институција веома озбиљан корак, који не могу донијети три политичке партије, а онда од осталих тражити да их подрже. На такав корак се може одлучити искључиво након договора свих политичких партија, парламентарних и непарламентарних, у РС. С обзиром да су три владајуће партије донијеле одлуку и позвале Савез за промјене да им се придружи, сматрам да је то неозбиљан и недовољно процијењен корак.

Мишљења сам да се наставља политика „пинг-понга“ са грађанима ове земље и са свим добронамјерним људима између Изетбеговића и Додика.

ВИЈЕСТИ: У којој мјери су изјаве двојице званичника у служби, с једне стране, продубљивања политичке кризе, а с друге стране, подгријавања бирачког тијела уочи 2018. године?

НОВАКОВИЋ: Можда је њихова намјера ово друго, али посљедице су оно прво. Дакле, вјероватно је намјера порука својим бирачима, неодлучним бирачима и евентуално онима који су бирачи неких других. Међутим, посљедице таквих позива и таквих порука трпе сви грађани. Морамо бити свјесни да су најчешће то врло оштре, бескомпромисне и иритирајуће изјаве којима се тешко супротставити контрамишљењем.

ВИЈЕСТИ: Посљедица је, кажете, продубљивање политичке кризе. У том контексту, очекујете ли рефлексију на данашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ?

НОВАКОВИЋ: Овакве тензије увијек се рефлектују на рад Парламента. Илузорно је очекивати да се то и данас неће десити. И данас ће засиједање или договор о засиједању бити под великим утицајем ових догађаја и под великим тензијама. Како ће и у којем правцу ће се све то развијати, тешко је прогнозирати. СНСД је упутио позив да се сједница не одржи, док се не створе услови за то.

Савез за промјене је својевремено упутио позив да сједница Парламента не буде одржана, тачније у периоду када је активирана тужба против Србије. Тада смо позивали на одлагање сједнице Парламента, јер у таквим условима врло је тешко доносити квалитетне одлуке, а посљедица може бити и неусвајање неког акта или закона који би у нормалним условима били усвојени.

Стога понављам да је врло тешко процијенити у којем смјеру ће ићи сједница Парламента. Оно што могу рећи, а то је мој став, а не став Клуба или Савеза за промјене, јесте да сматрам да након свих ових дешавања Савез за промјене не треба да има одговорност за функционисање институција на нивоу БиХ. Наиме, мислим да и ми треба да одемо у опозицију.

Напросто, не постоје услови да се било шта квалитетно уради и направи до краја мандата, а преузимати одговорност потпуно свјестан да ништа не можеш направити, није коректно ни према бирачима нити према грађанима.

Стога, сматрам да заиста не постоје услови да се до краја мандата било шта озбиљно направи. Нажалост. И моја и намјера колега из Савеза за промјене била је да покушамо направити напредак у областима у којима то није учињено, те да направимо искорак ка ЕУ, као и да стварамо услове за нова радна мјеста и националне тензије оставимо по страни. Нажалост, резултат тога је веома скроман.

ВИЈЕСТИ: Потцртали сте да је ово Ваш став. Но, је ли у Савезу за промјене било званичних или незваничних разговора о могућности изласка из парламентарне већине, за коју многи кажу да заправо не постоји или да постоји од случаја до случаја?

НОВАКОВИЋ: Прво, парламентарна већина не постоји, односно постоји од теме до теме. У Савезу за промјене, колико ми је познато, није било разговора о напуштању власти. Да ли се о томе разговарало унутар појединих партија, то ми није познато.

ВИЈЕСТИ: У случају напуштања парламентарне већине, шта би било са српским министрима у Савјету министара БиХ?

НОВАКОВИЋ: Ако бисмо одлучили да изађемо из власти, то би подразумијевало прилику о формирању нове парламентарне већине. Они који опструишу институције, треба да направе нову парламентарну већину која ће покушати направити оно што ми очито нисмо могли, дијелом због тога што су други све вријеме то рушили, због неискрености појединих партнера у парламентарној већини и због околности са стране.

Док се не направи нова парламентарна већина, институције морају функционисати. Сви министри би практично свој мандат дали на располагање. Ми никоме не бисмо сметали и оног момента када неко направи нову парламентарну већину, слободно може преузети позиције. То је, понављам, мој став.

ВИЈЕСТИ: Ипак, тренутна ситуација је таква каква јесте. Вратићемо се на сједницу Представничког дома. Очекује се изјашњавања о ХНС-овом приједлогу измјена изборног закона БиХ. Како ћете гласати о овом питању?

НОВАКОВИЋ: Противим се усвајању овако озбиљних закона по хитном поступку. Дакле, апсолутно се противим да се закон, који нема једногласну подршку свих, упућује у парламентарну процедуру по хитној процедури у покушају да се неко превари на брзину.

Потребно је да у редовној парламентарној процедури видимо шта о предложеном законском рјешењу мисле друге политичке партије, прије свега оне из ФБиХ. У овом случају не постоји ни већина нити сагласност партнера у ФБиХ. Због тога сматрам да ми из РС треба да омогућимо странкама из ФБиХ да дођу до компромисног рјешења. Такво рјешење треба бити предмет парламентарне процедуре.

ВИЈЕСТИ: Високи званичници СДС-а сматрају да све очитије постаје да постоји одређена веза између референдума које предсједник РС Милорад Додик заговара и одређених предмета у Тужилаштву БиХ, на начин да када се почне са неком истрагом, Додик смисли неки референдум, а онда се изврши „пребијање“ референдума и истрага у смислу међусобног одустајања и од једног и од другог. какав је Ваш став?

НОВАКОВИЋ: Заиста је индикативно. То није само актуелни случај, подсјећам Вас и на први случај када смо кренули у структурални дијалог након договора у Бањалуци. Индикативно је да се ти догађаји увијек дешавају у једној седмици. Како је то могуће?! Ријетко шта се у политици дешава случајно. Стога, мислим да индиције постоје, али су тешко доказиве. На те индиције још може упозорити чињеница да у посљедње три године нисмо имали ниједан озбиљан предмет који се тиче корупције, а који је Тужилаштво БиХ обрадило. Немогуће је да у земљи, у којој се сматра да годишње три милијарде КМ нестане кроз различите коруптивне дјелатности, Тужилаштво ниједан предмет није довело до краја нити је утврдило ниједан озбиљан случај корупције.

Извор: vijesti.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар