Опстанак и економски развој приоритети резолуције Савеза за промјене!

Датум објаве: 23. октобра 2017. у 10:03

Обавезивање Републике Српске и њених институција на обезбјеђивање пуне запослености, повећање плата, раст пензија и бруто домаћег производа те растерећење привреде и смањење пореских стопа, приоритети су које са собом доноси предложена Резолуција о стратешким циљевима РС за период 2018. – 2023. година. Истовремено, овим документом се одређују стратешки кораци РС и БИХ по питању безбједносних интеграција.

Овом резолуцијом РС би се обавезала на достизање годишњег раста БДП-а у ланчаном износу од 5% те повећању опште запослености радно способног становништва у годишњем ланчаном износу од 4 %.

”Раст просјечних плата и најниже гарантоване плате износио би 60 % реалног економског раста БДП-а годишње мјерено ланчаним индексом , а просјечна пензија достићи ће ниво 50% просјечне плате у Републици Српској”, наводи се у тексту предложене резолуције.

Република Српска ће, заједно са властима БиХ и ФБиХ, радити на смањењу директних и индиректних пореза, тако што ће смањити оптерећење директних пореза за 10%, a оптерећење индиректних повећати за 5%, уз увођење диференциране стопе ПДВ-а.

Резолуцијом се РС обавезује на давање пуне подршке БиХ у процесу европских интеграција, користећи се механизмом координације, а све у циљу отварања првих преговарачких поглавља већ до краја 2018. године.

Поштовање и имплементација Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, као његовог саставног дијела, полазна је основа за рјешавање свих отворених питања у БиХ.

Питање војног статуса и међународних војних и безбједносних интеграција биће третирано у складу са регионалним безбједносним контекстом, пратећи притом политике које по овом питању заузима Република Србија.

”Све до коначне одлуке Републике Србије о њеном односу према интеграцијама у војне савезе, Република Српска не може подржавати улазак Босне и Херцеговине у било какве војне савезе, укључујући и НАТО ”, експлицитно стоји у предложеној резолуцији.

Такође, резолуцијом се констатује да БиХ нема суштински суверенитет те да не може, у моменту у којем се на њеном територију налазе међународне војне снаге и мировне мисије, самостално одлучивати о безбједносним интеграцијама.

Подсјећамо, Резолуција о стратешким циљевима РС, коју су предложили клубови посланика странака Савеза за промјене у Народној Скупштини РС, није уврштена на дневни ред 22. редовне сједнице.

Комплетан текст резолуције можете скинути са линка

Информативна служба НДП-а.

 

 

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Најаве, Новости


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар