Актив жена

Скупштина НДП-а

На 3. Скупштини Народног демократског покрета, која је одржана у Бањој Луци 10. децембра 2017. године, формиран је Актив жена НДП-а на нивоу странке.

Oснивачка скупштина Актива жена одржана је 4. марта 2018. године у Шамцу. За предсједницу Актива жена НДП-а изабрана је госпођа Вукосава Софренић из Добоја. Актив жена има своју организациону структуру и органе.

Вукосава Софренић, предсједница Актива жена НДП-а

Актив жена је конституисан унутар организационе структуре НДП-а, као оквир за промоцију  политичког активизма и дјеловања на промоцији политика родне равноправности из угла жена.

У Народном демократском покрету (НДП) жене су потпуно равноправне са мушкарцима и обављају све значајне функције – од предсједница мјесних, па до предсједница општинских одбора, а у многим градовима/општинама дјелују и као одборнице.

Сједница Актива жена НДП-а у Добоју

Организовање жена унутар партије озваничено је чланом 56. Статута Народног демократског покрета. Основна карактеристика НДП-а је нова снага и енергија, па тако сматрамо да у досадашњој пракси организовања у активе жена треба доћи до одређених измјена у смислу да су жене саставни дио сваког дјеловања и да њихов рад треба формулисати на један иновативан и креативнији начин.