Отворено писмо директору РТРС-а

Датум објаве: 27. новембра 2013. у 12:38

Радио-телевизија Републике Српске (РТРС)
Трг Републике Српске бр. 9
78 000 Бања Лука
н/р Рајко Радовановић, директор

horShadow

Поштовани господине директоре,

С пажњом сам прочитао интервју којег сте дали дневним новинама PRESS RS дана 26.11.2013.године.

Неке од констатација које сте изнијели за мене су шокантно сазнање да сте , не само моје више пута јавно изнесене тврдње већ и сличне тврдње бројних других јавних особа као и грађана, потврдили управо Ви, сада када сте  именовани за директора  јавног сервиса свих грађана Републике Српске.

Апсолутно се слажем са вашом констатацијом да су  годинама у РТРС напуштени професионални новинарски стандарди и цијеним, али још увијек не могу са сигурношћу да  вјерујем у  темељну промјену коју сте наговјестили у уводу интервјуа ријечима : „Радио телевизија Републике Српске враћа се професионалним новинарским стандардима…“

Ваша улога ће бити најважнија у нашем вјеровању , или невјеровању , у јавно обзнањену намјеру да ће се у РТРС-у вратити професионални новинарски стандарди.

У неколико наврата протеклих година мог парламентарног рада у функцији изабраног народног посланика у Народној скупштини Републике Српске,али и као бивши Предсједник Републике Српске, и предсједник једне парламентарне странке , јавно сам оптужио раније руководство и уреднике информативног програма РТРС да се налазим на њиховој „црној листи“ јер су потпуно игнорисали, не само наше политичке ставове, већ и само постојање.

Доживљавао сам да се у информативном програму РТРС објави реакција неког од актера политичке сцене из владајуће странке СНСД ( којој и ви припадате) на неки мој политички став, а да ми притом не буде омогућена реаговање на став који је  изазвао предметну  реакцију.

Још чешће сам доживљавао тешке оптужбе из уста режимских функционера владајуће странке, објављиваних у информативним емисијама РТРС,  а да ми притом  није  ни понуђена, а камо ли пружена прилика на одговарајућу јавну реакцију.

А игнорисање праћења рада и фактичког постајања парламентарне странке на чијем сам челу је посебна врста дискриминације на коју сам недавно указао у писму које сам такође упутио на адресу уредника Информативног програма. Треба ли рећи да је и ова реакција остала без адекватног одговора из Јавног сервиса свих грађана Републике Српске?

Све поменуто сте практично и  потврдили као праксу досадашњег руководства РТРС ријечима:

Незамисливо је да се у „Дневнику 2“ из дана у дан не поштује елементарно правило друге стране. Незамисливе су „црне листе“ којих је посљедњих година на РТРС-у било превише.…..
Постојале су „црне листе“ на којима су с времена на вријеме биле јавне личности и из опозиције и позиције, као и неке парламентарне и ванпарламентарне политичке партије. Имали смо парламентарне странке из опозиције или, рецимо, министре у Влади РС које нисмо пратили у „Дневнику 2“, што је незамисливо кад причамо о било каквим професионалним стандардима. Да не буде забуне, те листе су прављене унутар куће и нигдје другде. Промијенити такво стање није само професионална него и цивилизацијска потреба.

Будући да сте изнијели ставове о доскорашњој уређивачкој политици РТРС, који су слични квалификацијама о уређивачким политикама јавних сервиса  диктаторских држава у којима су новинари“самоиницијативно“правили црне листе како би се додворили владарима,остаје да видимо хоћете ли  заиста промјенити овакво стање, како сте га храбро и објективно описали.

Једна Ваша констатација из поменутог интервјуа посебно забрињава :

Незамисливе су „црне листе“ којих је посљедњих година на РТРС-у било превише.

Може ли , господине Радовановићу , по професионалним новинарским стандардима уопште бити превише„црних листа“, и остаје отворено питање хоћете ли Ви потпуно елиминисати „црне листе“ или ћете само смањити њихов  број на Вама подношљив ниво, или ће оне, пак, и даље егзистирати?

У објективном новинарству и по професионалним новинарским стандардима „црних листа“ не може бити ни превише ни премало – једноставно их не смије ни бити.

Истовремено, оптужба да су постојале „црне листе“ не може се зауставити само на констатацији.

Захтијевам од Вас да јавно објавите ко је све био на „црним листама“ РТРС и ко су особе које су их сачињавале, те колико је дискриминација по том основу трајала.

Када то објавите, било би демократски и морално да се у име јавног сервиса извинете свима онима који су били дискриминисани ранијом уређивачком политиком“црних листа“ а да они које су те листе сачињавали буду законски санкционисани од стране медијске куће у којој су били запослени, као и од особа и организација које су се налазиле на тим „црним листама“ .

Подсјећам Вас на изричиту забрану дискриминације прописану Уставом Републике Српске, бројним законима  као и Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама.

Такође, овом приликом изражавамо забринутост да је уопште постојала  пракса да се информативно-политички програм уређује изван уређивачког колегијума РТРС , чак и телефонским позивом , што сте потврдили  ријечима:

„Јавна је, рецимо, тајна да је „Дневник 2“ и добар дио информативно-политичког програма уређивао телефоном неко ко не ради у овој кући.“

Ако  стварно и искрено желите промјене уређивачке политике РТРС, морате јавно објавити ко су  особе које су имале толики утицај на уређивачку политику Јавног сервиса, а да не говоримо о томе да у будућој пракси та појава мора бити потпуно елиминисана.

У наставку Вашег интервјуа прецизирали сте и ово :

Не може Јавни сервис у неким стварима да личи на политичку партију, приватно предузеће или невладину организацију. Пракса да Јавни сервис функционише по принципу полуприватних и родбинских веза биће по сваку цијену промијењена.

Овај дио Ваше изјаве додатно наглашава  цитирану тврдњу да је у уређивачкој политици информативно-политичког програма РТРС, владало неформално али потпуно ауторитативно приватно породично уређивање програма лоцирано изван Јавног сервиса.

Господине Радовановићу,

Овај Ваш јавни иступ представља храбар  искорак ка бољем сутра Радио- телевизије Републике Српске, уколико Ваша намјера постане  пракса и потврда онога што сте јуче јавно промовисали.

Очекујемо од Вас да изнесене тешке оптужбе на рачун Ваших претходника који су РТРС-ом управљали свих претходних година санкционишете на законом предвиђени начин и да хитно промјените ранију праксу коју сте описали као непрофесионалну, пристрасну, дискриминирајућу и под утицајем неформалних центара моћи ван Јавног сервиса.

Иако сте на челу РТРС-а већ скоро мјесец дана, морам примијетити да очекиване промјене у том смислу нису евидентне у уређивачкој пракси информативно-политичког програма, што не значи да се те промјене у духу Ваших најава неће десити у скорој будућности.

Ако се, пак, промјене у РТРС зауставе на Вашем јучерашњем интервјуу ,а буде настављена ранија пракса, те ако званично од Вас не сазнамо ко је био на „црним листама“, ко их је састављао, ко је извана уређивао програм РТРС, неће бити наде за грађане Републике Српске да ће у вријеме власти којом руководи СНСД , Радио телевизија Републике Српске бити нестраначка , непристрасна и објективна, већ све супротно од тога.

Нажалост, уколико не остварите оно што сте грађанима РС обећали јучерашњим интервјуом, Радио телевизија Републике Српске ће и даље бити режимска и са ниским рејтингом гледаности.

Према Вашим активностима цијенићемо искреност Ваших намјера, а у то ћемо се ускоро увјерити.

С надом у остварење Ваших професионалних , стручних и  новинарских намјера срдачно Вас поздрављам !

С поштовањем,

Драган Чавић