Предсједништво НДП-а дало подршку кандидатима Савеза за промјене

Датум објаве: 13. маја 2018. у 15:02

НДП ће подржати кандидате Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Вукоту Говедарицу и Младена Иванића за Предсједништво БиХ, потврдио је данас у Српцу предсједник Драган Чавић након сједнице Предсједништва НДП-а.

Чавић је рекао данас медијима у Српцу да се дошло до текста коалиционог споразума Савеза за промјене који је основа за заједничко дјеловање СДС-а, ПДП и НДП на сљедећим изборима.

Он је истакао да је НДП задовољан, јер су прихваћени ставови ове странке по питању политика и по другим питањима у вези са односима унутар Савеза за промјене.

Чавић каже да је споразумом јасно дефинисано каква ће бити улога свих странака послије избора.

„Будући да НДП нема кандидате за појединачне функције, него преостале двије чланице Савеза дају кандидате за предсједника Републике и члана Предсједништва БиХ, споразумом је предвиђено да ће НДП дати кандидата за предсједника Владе или предсједника Народне скупштине“, рекао је Чавић и додао да вјерује да НДП има довољно капацитета да понуди адекватно рјешење и за једну и за другу позицију.

Чавић је увјерен да ће наредних дана доћи до потписивања споразума у много ширем блоку од ове три странке, истичући да ће о томе одлучити у оквиру Савеза за промјене.

Он је рекао да је Предсједништво НДП-а на данашњој сједници разматрало и питање могућих коалиција, додајући да је већ било разговора са другим партијама о коалиционим листама за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

„Не искључујемо могућност коалиција. У основи ми смо спремни да изађемо самостално на изборе за Народну скупштину и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, али сматрамо да је много корисније разговарати са другим политичким актерима и другим политичким странкама да би се смањио број расутих гласова када неке странке не остваре цензус“, истиче Чавић.

Он је најавио да ће НДП наредних дана о томе разговарати са неким политичким странкама, али није прецизирао са којим, додајући да ће јавност о томе бити обавијештена када разговори буду завршени.

Чавић је рекао да је на данашњој сједници Предсједништва НДП-а именован изборни штаб и утврђени критеријуми и рокови до којих треба да буду формирани регионални, општински и градски изборни штабови странке.

Замјеник предсједника НДП-а Крсто Јандрић рекао је да је на сједници Предсједништва договорено да НДП подржи кандидата за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића којег је предложио ПДП и кандидата за предсједника Републике Српске Вукоту Говедарицу, којег је предложио СДС.

„Они су се сложили да НДП предложи кандидата за функције предсједника Владе Српске или Народне скупштине Републике Српске. Они ће сигурно нас подржати у једној од те двије функције, а НДП ће предложити да то буде премијерска функција. Шта ће бити послије избора, ћемо видјети“, рекао је Јандрић.

Он је истакао да ће НДП водити кампању да Чавић буде кандидат за предсједника Владе Републике Српске.

Извор: Агенције

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар