Проблем са Босићем више не постоји!

Датум објаве: 12. новембра 2013. у 21:43

Председник Народног демократског покрета Драган Чавић тврди да нормални људи у политичком животу све политичке приоритете стављају испред личних односа. Он тако објашњава својеврсно помирење између њега и лидера Српске демократске странке Младена Босића, “потписано” прошле седмице, када су две партије договориле предизборну сарадњу.

Према његовим речима, приоритет СДС-а и НДП-а јесте промена власти у Српској и због тога су и једни и други спремни да у прошлости оставе све грешке које су раније починили, пре свега ону са локалних избора у Бањалуци, када се опозиција није могла договорити о једном кандидату, па је победу у трци за градоначелника однео Слободан Гаврановић.

– Сарађивали смо и на локалним изборима, у смислу подршке ДП-а СДС-овим кандидатима. Наш допринос њиховим победама је велики. Нема више нерешених питања из прошлости и сада смо на истом задатку, који подразумева стварање широког блока опозиционих странака – рекао је Чавић Прессу РС у интервјуу у којем је објаснио зашто проблем са Босићем више не постоји, какву тактику спрема опозиција и шта замера Милораду Додику.

Да ли је на састанку са Босићем разјашњено ко је крив за опозиционе неспоразуме на локалним изборима у Бањалуци?

– Те приче се нисмо дотицали нити ћемо је ставити на дневни ред. Глупо би било да о томе уопште расправљамо. Тачно је да Гаврановић није победио, већ да је опозиција поражена и то је показатељ како не треба радити.

Шта је договорено?

– Наступићемо на изборима заједно. Ми смо спремни да подржимо заједничке кандидате за председника РС и члана Председништва БиХ. Не видимо себе у тим кандидатурама, а сматрамо да треба направити што мање листа за скупштине.

Српска није претња за БиХ

 

Да ли је Српска угрожена извана?
– Увек је била и увек ће бити. Једино је за Србе статус РС стечено међународно право. За све остале у БиХ, пре свега Бошњаке, а затим и Хрвате и део међунароне заједнице – није. Неће се то променити преко ноћи. Бошњаци морају да схвате да РС није претња за БиХ. Увек ће бити притиска, али имамо нешто што нас штити, а то су механизми стечени Дејтонским споразумом. То је оно што имамо, зашто да тражимо хлеба преко погаче, зашто говорити о дисолуцији републике, независности, а тиме се само руши Дејтонски споразум.


Зар ви не бисте волели да смо независни?

– Наравно. Могу рећи и да бих био најсрећнији да смо део Србије, али нисмо. Да је могло, то би се десило 1992. године, али не може.

Да ли сте у разговоре ушли без консултација са осталим странкама трећег блока?

– Учествовали смо као НДП, али паралелно радимо са ПДП-ом и са том странком ћемо имати заједничку листу за Парламент БиХ. Наш је циљ да то буде, уз ону СДС-ову, једина опозициона листа. За НСРС такође желимо што мање листа. Било би добро да их сведемо на три, али и четири неће бити проблем.

Ко би били најбољи кандидати за појединачне функције?

– Могао бих да причам о људима из своје странке, али нас то не занима. Немам право да говорим о другим странкама. Имам мишљење и неку врсту процене ко би могао да победи у обе трке.

Да ли су то Младен Босић или Младен Иванић?

– Било би неозбиљно тако причати о партнерима са којима желимо да успоставимо дугорочно добре односе.

Како оцењујете реакције владајућих странака на укрупњавање опозиције?

– Велика је разлика између СНСД-а и осталих. СП и ДНС се провлаче све ове године, а одговорни су исто као и СНСД. Кад дође изборни циклус, понашају се као опозиција. То им овај пут неће успети и инсистираћемо да се те ствари рашчисте на време. Што се тиче понашања СНСД-а, оно је доста бахато и прелази границу доброг укуса, а ту предњаче Додик, Сташа Кошарац, Драго Калабић и слични.

Зашто је кампања почела годину дана раније?

– Пре бих рекао да је само СНСД у кампањи. Па, они имају и закључак о формирању изборних штабова. И даље се служе манипулацијама, али одавно су изгубили карактеристике странке, јер су постали средство за владање Милорада Додика.

Сложићете се да је СНСД превелика организација да би се тако називала?

– Није спорно, али одговорно тврдим да то није странка, већ средство за владање.

Да ли намеравате да пред следеће изборе мењате свест бирачког тела, јер је утисак да гласачи у РС не воле да им се превише паметује?

– Мислим да су људи свесни да живе у шареној лажи. Да ли треба објашњавати борцима да су остали без права? Да ли треба објашњавати шта су урадили Литванци у “Бирчу” и Балкан инвестмент банци? Те ствари је лако разумети.

Признаћете да сте губили изборе јер сте махали коминикеима, док се Додик хватао микрофона?

– Ако политички и људски примитивизам представља врлину у изборном процесу, онда ми као народ идемо погрешним правцем. То не могу да прихватим и нисам спреман да мењам своје ставове због изборног резултата. Додик је од либерала дошао до најжешћег националисте. Нажалост, неискреног.

Изгледате опседнути Додиком?

– Немам ја ништа против њега, али имам против политике коју води и против креирања закона да би пар људи остварило своје пословне интересе. Овде су промењени закони о експропријацији, о стварним правима, о посебним облицима наплате дуга, да би Будо Станковић добио земљиште, “Гранд трејд” правио зграду или Драган Ђурић добио “Боску”. Додик мене оптужује за “Боску” и хвали се како је довео своје пријатеље да купе ту робну кућу. Он њих није довео да купе, већ да је добију џаба и да добију још новца. А какав је поштењачина тај Ђурић, говори чињеница да је на листи оних који су у обради за хапшење због незаконитих приватизација у Србији.

И шта ћете предузети ако дођете на власт?

– Нова већина ће одмах такве законе ставити ван снаге. Неки су већ оспорени на Уставном суду. Закон о експропријацији оспорен је пре три године, а Влада је тек сад урадила нацрт новог закона у складу са одлуком Уставног суда.

Додик није моја политичка грешка

 

Да ли је Милорад Додик ваша највећа политичка грешка?
– Нисам га ја ни направио, у политичком смислу. Није он моја политичка грешка, већ грешка целог српског народа. Поштовао сам Устав и 2006. године дао мандат ономе ко има већину. А погледајте садашње стање у ФБиХ. Живко Будимир већ три године игнорише чињеницу да постоји нова скупштинска већина. Направио је кризу и блокирао ФБиХ. То сам и ја могао да урадим, да блокирам систем. И шта бисмо добили? Имали бисмо Федерацију у Српској 2006. године.

Извор: PRESS RS

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести
Ознаке: , , , , , , , , ,


1 коментар на "Проблем са Босићем више не постоји!" одговори
Petar
30. новембра 2013. at 11:30

Čavića za predsjednika!

Оставите коментар