САНДИЋ: Нико не гарантује да ваш останак кући неће бити злоупотребљен – ИНТЕРВЈУ

Датум објаве: 1. октобра 2018. у 16:07

Ми морамо ојачати приватни сектор, дати субвенције за све ”старт ап” послове, ОНЕМОГУЋИТИ сваком министру, помоћнику и државном службенику да на посао иде службеним аутом. Када из буџета свих грађана не би плаћали регистрације, амортизације и гориво, средства би могли преусмјерити у субвенције за запошљавање”

Ивана Сандић је по струци политиколог. Имала је ту срећу да као студент прве генерације политиколога, за вријеме студија почне радити у приватној фирми. Из тог искуства је научила многа праклтична знања, зарађивала пристојан џепарац али и увидјела да држава и пословни амбијент нису на страни послодавца, када је “студенстски рад у питању”. Наиме послодавац је према закону обавезан да за запосленог студента плаћа порез, дио доприноса ПИО и друге трошкове- то јој је засметало и у великој мјери опредјелило да почне политичку каријеру.

“Имајући у виду да сам стицала врло корисна практична знања, била сам револтирана чињеницом да не постоје неопорезиви износи за студентске зараде или пореске олакшице за послодавце који ангажују студенте. Ја сам једна од ријетких која дана није провела на Бироу за запошљвање, јер сам захваљујући студентском раду, одмах по стицању дипломе у истом предузећу потписала Уговор о раду на неодређено. У тој пориватној фирми радим и данас. Млади људи су вриједни и способни, као пунољетни ђаци или студенти могли би у року извршавати своје обавезе и практично стицати знања која су им потребна на тржишту рада. Због тога сам се укључила у политичку странку, јер је то један од начина да креирате јавне политике и утичете на доношење одлука”, рекла језа Буку Сандић која је предсједница Актива младих НДП-а, а на листи за Народну скупштини Републике Српске, Коалиција НДП Драган Чавиц редни број 4.

Ивана Сандић – Конференција Три Корака за бољу Српску

То је уједно и био повод за овај интервју, а разговарали смо о њеним плановима, иницијативама, те шта ова странка нуди младима, постоји ли међустраначка сарадња…

Уколико уђете у НСРС која ће бити ваша прва иницијатива?

По узору на земље у региону залагаћу се за увођење неопорезивог дијела студентске зараде. У сусједној Хрватској, која је чланица ЕУ, лимит студентске зараде која није опорезована је цца 50 000 куна.

Предсједница сте актива младих НДП-а. Шта ваша странка нуди младима за бољи живот, мислим на конкретне мјере?

Актив младих НДП-а се залаже за смањење цијена уџбеника за основну школу. Невјероватно је да књиге које се штампају у 11 000+ примјерака коштају од 7 до 15 КМ. Основна школа је обавезна и бесплатна, ми морамо водити рачуна о ђацима и њиховим родитељима који су углавном на минималцу, а не о издавачима и појединцима.

Ивана Сандић- састанак

Постоје и друге конкретне мјере које се односе на запошљавање, станоградњу и активан живот. Међутим, системски проблем је што Влада РС није била способна да предвиди ток ствари. Како ћемо даље рјешавати горе наведена питања која су тренутно мисаона именица за сваког младог човјека у Републици Српској, зависи о података и извјештаја у које тренутно немамо увид.

Чињеница је да у Републици Српској има мање од милион становника, с великим природним ресурсима, туристичким потенцијалном, паметним и вриједим људима какав је наш народ наш животни стандард би могао бити много бољи. Да би се то десило опште добро и човјека морамо вратити у први план. То је тотално нови курс политике, јер ово што сад гледамо и што појединци живе није политика.

Економија је дефинитивно приоритет за ову земљу и када би она стала на наоге вјерујем да би многе сттвари лакше дошле на своје мјесто . Ево примјерице само у Бањалуци од десет младих људи седам их нема посао? Шта урадити да им се посао обезбједи, гдје видите прилику за запошљавање у којим областима?

Статистика је поражавајућа, од укупног броја незапослених у БиХ 39% чине млади. Завод за запошљавање и његове стратегије не дају резултате. Ми морамо ојачати приватни сектор, дати субвенције за све старт уп послове, ОНЕМОГУЋИТИ сваком министру, помоћнику и државном службенику да на посао иде службеним аутом. Када из буџета свих грађана не би плаћали регистрације, амортизације и гориво, средства би могли преусмјерити у субвенције за запошљавање. Да се разумијемо, није овај вид штедње мјера која се спасити економију РС али израда Акционог плана о мјерама штедње и резању административних трошкова, парафискалних намета свакако јесте.

Политика треба да служи грађанима, да обезбједи квалитетинији живот, а не да ставља руку у њихов џеп кад год држави зафали пара.

Колико времена треба за промјене о којима говорите?

Постоје мјере које се могу спровести одмах. То јасно стоји У Уговору с народом који је припремио НДП, а потписао Драган Чавић. То је једини конкретан акт у којем стоји шта све можемо урадити за 7 дана, за мјесец дана, за првих 100 дана, те за годину.

Које би се мјере могле рецимо за 7 дана или мјесец?

За 7 дана можемо донијећемо одлуку да Влада на питања грађана одговори у року од 72 часа, изложићемо све аутомобиле у власништву Владе РС и пратећих агенција и драстично смањити број истих. За мјесец дана донијећемо одлуку о објављивању свих информација у поступку запошљавања у јавној управи, упутити иницијативу НСРС за усвајање сета антикоруптивних закона.

Интересује ме и ваш став о сада па већ егзодусу младих, али и комплетних породица са ових простора, како то зауставити?

Влада РС није на вријеме препознала колико су лоши радни и животни услови, па кад томе јос додамо неправду и малтретирање оних политичких подобних, додјемо до тога да млади образовани, вриједни и способни људи одлазе. Одлазе читаве породице. Политичар није никаква титула уз коју иде моћ и бахатост. То је посао као и сваки други. Мијењамо досадашње стање на начин да се створи систем у коме се вреднује знање и стручност. У којем постоји одговорност. Штедња, дигитализација и ефикаснија управа, једно буџетско примање један човјек, су само неки од корака који це допринијети побољшању стања у друству. Растеретити привреду од бројних фискалних и парафискалних намета, све у корист радника и повећања њихових плата! Економски опоравак и јачање породице кроз директну подршку државе и нове власти ће зауставити негативне трендове.

Ивана Сандић

Дотакнимо се и међустраначке сарадње међу младима. Могу ли за истим столом сједити млади из ваше странке и рецимо СНСД-а или са колегама из Сарајева, договарати заједничке пројекте и реализовати их?

Ја сам 2012. године била полазник Политичке школе Савјета Европе. Учествовала сам у Феллоwсхип програму. Сада учествујем у двогодишњем АЛПИ програму са још 25 младих људи из БиХ који припадају различитим политичким странкама. Млади људи заједно раде, стварају нове вриједности и гледају у будућност. Врло сам оптимистична по питању те сарадње, јер знања и искуства која ми стичемо могу помоћи у будућем раду. Много учимо и од колега из региона који су много напреднији од нас, на свим пољима.

И како коначно код нас пребацити фокус са испразних прича и обећања на практичне циљеве?

Апелујем на грађане, посебно младе људе да изадју на изборе. Одлуке доносе они који искажу своју вољу на гласачком листићу. Међутим, нико вам не може гарантовати да ваш останак кући неће неко злоупотријебити. Храброст је на бирачком мјесту гласати по својој вољи и ту храброст требамо сви показати.

Извор: byka.com

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар