САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Локализми који пријете историјском пројекту

Датум објаве: 26. октобра 2017. у 13:51

Како је на састанку званичника Србије, Босне и Херцеговине и Турске покренута иницијатива за повезивањем Сарајева и Београда аутопутем или брзом цестом на којем је као тачку спајања Србија одредила гранични прелаз Вардиште код Вишеграда, јуче се група политичара упустила у пројектовање и трасирање аутопута, те је својим иступом и изјавама довела у велику опасност, да овај важан пројекат за цијели Балкан дискредитује.

Изградња аутопута Сарајево-Тузла-Брчко–Бијељина–Београд, како они предлажу, је у овом моменту дуплирање повезивања аутопутем Сарајева и Београда, јер напомињемо да је изградња коридора ”Пет –Ц” у фази реализације и да ће Сарајево на овај начин бити повезано са Београдом и Загребом коридором 10, као и да је већ уговорена изградња моста на ријеци Сави код Шамца.

Циљ аутопута или брзе цесте Сарајево-Београд коју промовишу Србија, БиХ и Турска је повезивање коридора ”Пет – Ц” са аутопутем Београд – Подгорица – Лука Бар, попречном везом преко Висеграда. На овај начин би источни дио Републике Српске и Босне и Херцеговине оживио, и по први пут грађанима овог дијела БиХ омогућена нада за развој и прогрес кроз ову капиталну инвестицију, коју би пратила и жељезницка пруга од Сарајева преко Рудог до Прибоја, a којом би се Сарајево повезало са пругом Београд-Бар.

Зато изражавамо своје неслагање са неозбиљним приступом појединих политичара који су дали себи за право да пројектују и трасирају путеве а да критерије за то нису усагласили са сусједном нам државом Србијом, уз опасност да једну сјајну историјску идеју и инфраструктурни пројекат искомпромитују до краја.

Овим путем их позивам да се уозбиље и раде посао за који су плаћени, а пројектовање и трасирање аутопутева нека раде они чија је то надлежност и професија.

С поштовањем,

Предсједник Регионалног одбора НДП-а
Старе и Источне Херцеговине
Здравко Крсмановић

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости, Саопштења


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар