Саопштење за јавност поводом упућене тужбе против Сакиба Софтића и Бакира Изетбеговића

Датум објаве: 13. марта 2017. у 12:15

Народни демократски покрет данас је Тужилаштву Босне и Херцеговине упутио кривичне пријаве против проф.др.Сакиба Софтића , самозваног агента Босне и Херцеговине пред Судом правде у Хагу и против Бакира Изетбеговића , Бошњачког члана Предсједништва Босне и Херцеговине, због основане сумње да су починили кривична дјела реализацијом покушаја да поднесу захтјев за ревизију пресуде код Међународног суда правде у Хагу из спора између Босне и Херцеговине и СР Југославије који је окончан 2007.године.

Правни тим који се бавио израдом тужбе сматра да постоји основа за сумњу да је Сакиб Софтић својим радњама без одговарајућег институционалног овлаштења пред Судом правде у Хагу починио кривично дјело  лажног представљања и неовлашћеног вршења службене радње из члана 369. Кривичног закона Федерације БиХ.

Правни тим који се бавио израдом тужбе такође сматра да постоји основа за сумњу да је Бакир Изетбеговић својим радњама у вези са дјеловањем Сакиба Софтића без одговарајућег институционалног овлаштења пред Судом правде у Хагу починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја из члана 220. Кривичног законика БиХ.

Народни демократски покрет сматра да ово питање, од како је отворено, има правни карактер са озбиљним политичким импликацијама због чега смо се опредјелили да цијела ова ситуација буде ријешена правним средствима пред правосудним органима БиХ, а не политичким средствима.

Вјерујући да Тужилаштво и Суд БиХ имају обавезу да у сваком правосудном предмету искажу непристрасност, професионалност и ефикасност очекујемо од Тужилаштва БиХ да ову пријаву узме у разматрање у што краћем року и да искаже ефикасност у поступању једнаку случајевима које ово Тужилаштво исказало у вези са одржаним референдумом о Дану Републике Српске из септембра 2016.године , као и у вези са учешћем јединице Оружаних снага БиХ у обиљежавању и слављењу Дана Републике Српске 9.јануара 2017.године.

Тужба Сакиб Софтић

Тужба Бакир Изетбеговић