Став НДП-а о иницијативи за ревизију тужбе против Србије

Датум објаве: 1. фебруара 2017. у 12:54

Народни демократски покрет је забринут ескалацијом непромишљених изјава и иницијатива на политичкој сцени у БиХ. Због тога позивамо господина Бакира Изетбеговића да свој ауторитет код Бошњака искористи за смиривање међунационалних тензија и за одустајање од ревизије тужбе против Србије.

 

Он има прилику да утиче на господина Сакиба Софтића, заступника БиХ пред Међународним судом правде у Хагу да не покреће поступак ревизије. Ако би господин Изетбеговић показао политичку храброст и зрелост да подржи одустајање од ревизије допринио би стабилизацији политичких прилика не само у БиХ већ и у региону. Ако се одлучи за супротно, проузроковаће непоправљиву кризу унутар БиХ али и озбиљну регионалну кризу.

 
Покретање ревизије тужбе непосредно пред предсједничке изборе у Србији директно ће утицати на радикализацију политичких прилика у тој земљи и представљаће озбиљан удар на владу премијера Вучића који на све начине покушава да релаксира односе Србије и БиХ. У случају покретања ревизије тужбе НДП сматра да господин Изетбеговић више неће моћи наћи партнере међу представницима Републике Српске за функционисање институција БиХ и НДП ће у том смислу предузети одговарајуће кораке.

 
Такође, став НДП-а је да свако ко тражи нова рјешења за себе без договора са другима у БиХ директно руши дејтонску БиХ и доприноси дестабилизацији прилика у БиХ и региону. Ово подразумијева и иницијативе хрватских представника у БиХ који самовољно прекрајају границе Републике Српске.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА НДП-а

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар