Стижу ефекти акциза, цијенама се приближавамо Аустрији и Њемачкој

Датум објаве: 13. фебруара 2018. у 11:45

Цијена најпродаванијег ”супера 95” на бензинским станицама у БиХ креће се око 2.20КМ, a слична је и цијена дизел горива. Ова поскупљења не само да ће посљедично довести до поскупљења свих животних намирница и тиме утицати на становнике БиХ, него ће значајно смањити и куповину горива те свих других роба које код нас купују грађани сусједних земаља, пише хрватски Дневни лист- издање за БиХ.

”Грађани Републике Хрватске су куповали гориво и шопинговали у БиХ, јер је било знатно јефтиније. То се посебно односило на Неум, Чапљину, Босански Брод, Горицу, погранична мјеста, гдје су Хрвати куповином горива штедјели и до три куне по литру”, наводи се у писању овог листа.

Лист наводи како је цијена нафтних деривата у БиХ до прије само годину дана била нижа за 3 куне по литру у односу на Хрвватску те да је то, упркос нешто лошијем квалитету горива, ипак била довољна мотивација да грађани Хрватске пуне своје резервоаре у БиХ.

Цијенама ближи Аустрији и Њемачкој

Међутим, овај лист истиче да смо се након најновијег поскупљења примакли цијенама развијених земаља ЕУ. Литар безоловног бензина у Аустрији кошта 1.22 евра, а литар дизела 1,08 евра, док се у Њемачкој бензин може купити по цијени од 1,38 и дизел по цијени од 1,22 евра по литру. Уколико тренутне цијене у БиХ прерачунамо у марке, добијамо да је разлика у цијени горива у БиХ и у најразвијенијим земљама ЕУ тек нешто између 20 и 40 фенинга.

Цијене горива у Еврпи

Насупрот томе, треба имати у виду да су плате у Њемачкој и Аустрији барем пет до шест пута веће од оних солиднијих плата у БиХ. Све то говори колико ће ова поскупљења грађанима додатно отежати живот, пише данашњи Дневни лист.

Извор: dnevni-list.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар