Захтјев за омогућавањем деманта лажи, клеветa и увредa изречених у програму Телевизије Републике Српске 28.04.2014.

Датум објаве: 3. маја 2014. у 10:50

Поштовани,
У складу са важећим законским рјешењима која дефинишу област јавног информисања у Републици Српској, те новинарским стандардима прихваћеним у читавом демократском свијету и , коначно, у складу са чл. 9. уређивачких принципа Јавног РТВ система у БиХ, чије су одредбе наведене и на вашој web страници – позивајући се на право на демант или одговор, захтијевамо да нам омогућите да демантујемо лажи и увреде изречене на рачун предсједника Народног демократског покрета Драгана Чавића у вашој тв емисији „Индиректно“ од 28. априла, 2014. године.
Наиме, један од ваших гостију у поменутој тв емисији – предсједник СНСД-а и предсједник Републике Српске Милорад Додик, у више је наврата на најгрубљи и најпримитивнији, њему тако својствен начин, вријеђао личност и достојанство г. Чавића износећи низ неистина и најгрубљих квалификација на његов рачун. Иако је предсједник НДП-а свјестан чињенице да јавни политички рад подразумијева и одговорност према грађанима и чињеницу да нико не би требао бити недодирљив у свом јавном дјеловању, забрињава такав однос одговорних људи у РТРС-у који нису реаговали на примитивно понашање свог госта, који се током цијеле емисије понашао као домаћин, незаустављив у својим простаклуцима да оклевеће све који не мисле као он, а који нису били у прилици да му примјерено и промптно одговоре.
Стога и захтијевамо од вас, као јавног сервиса свих грађана Републике Српске, да нам у истом термину и истом обиму омогућите адекватан одговор и демант лажи Милорада Додика, који се је, по ко зна који пут у вашем програму, легитимисао као предсједник владајуће странке, а не као предсједник свих грађана Републике Српске.
То што је Драган Чавић већ четири године посланик у Народној скупштини Републике Српске, а политичка странка на чијем је челу значајан фактор на домаћој политичкој сцени, вас по свему судећи не обавезују да га скинете са још увијек активне црне листе, коју сте својевремено помињали. Persona non grata у програму РТРС-а – то је улога коју сте ви и ваши налогодавци намијенили Чавићу и појединцима из јавног и политичког живота Републике Српске.
Да ли сте свјесни да су то поступци због којих ћете се једнога дана стидјети а инспиратори и креатори таквог мрачног амбијента неће бити у прилици да вам помогну, јер ће, надамо се, бити тамо гдје им је и мјесто – иза решетака ?
Уколико и даље будете игнорисали своје законске обавезе у које спада и право на одговор, по ко зна који пут ћете јавности Републике Српске послати поруку да је ваша слуганска улога у промоцији пропалог режима доживјела кулминацију, а новинарство како га ви преферирате и баштините – свој највећи суноврат.
Ми наравно имамо и других начина да затражимо заштиту својих законских права и такву могућност не искључујемо, али у таквом слиједу ствари полазимо од чињенице да је Уставом Републике Српске забрањена дискриминација по било ком основу, укључујући и политичко убјеђење, а РТРС, чини се, то нема у виду, када бестидно у својим информативним програмима фаворизује власт и пропале пројекте режима који већ девет година ломи кичму Републици Српској и обесмишљава покушаје опозиционих странака, нарочито НДП-а, да се изборе за свој „дио колача“ у нашем информативном простору.

СЕКРЕТАРИЈАТ НДП-а

Аутор:
Категорија: Актуелно, Новости
Ознаке: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар