ИНТЕРВЈУ – Чавић: Морамо направити реда

Датум објаве: 21. септембра 2018. у 14:19

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да је актуелна предизборна кампања у Републици Српској и БиХ “уобичајено прљава”, те да се по тешким личним увредама и оптужбама на рачун политичких противника не разликује од неких претходних.

У интервјуу за Инсајдер.ин лидер НДП-а, који иначе фигурира као мандатар за састав нове Владе РС у случају изборне побједе опозиционе коалиције, између осталог тврди да има припремљен сет радикалних економских мјера које ће предузети ако постане премијер.

-Људи морају да буду свјесни да Републику Српску чекају тешка времена и да се морају направити многи резови како би обични грађани почели да живе боље – каже Чавић.

ИНСАЈДЕР: Из СНСД-а посљедњих дана стижу оптужбе на рачун опозиције да у сарадњи с неким страним центрима моћи врши планирани удар на институције РС.

ЧАВИЋ: Најбољи начин одбране је напад. Ја сам таквој врсти квалификација изложен већ пуних десет година. Више се не могу ни сјетити свих револуција које су се догодиле у протеклих десет година на начин како то најављују из редова владајуће странке. Кад год је постојао неки критични тренутак и кад је опозиција дјеловала у спектру својих парламентарних или ванпарламентарних активности, увијек је то стављано у контекст конспирација договорених с неким страним туторима. Вријеме је све демантовало и ништа од тога се није догодило. То је још једна од подвала која се, вјерујем, као ни ранијих година неће здраво за готово прихватити код бирача.

ИНСАЈДЕР: Да ли ће избори протећи у фер и поштеној атмосфери будући да се све гласније спекулише о наводно припремљеним изборним крађама, уличним немирима, безбједносним пријетњама?

ЧАВИЋ: Ми из СзП имамо највећи интерес да избори протекну мирно, без било каквих ломова и стварања амбијента који није безбједан за бираче. Нама је у интересу да буде што већа излазност, док је владајућима интерес да она буде што мања. Они имају огромну предност у инфраструктури којом располажу и страначком војском која излази на изборе, без обзира на то шта се вани дешава.

ИНСАЈДЕР: Да ли је ово најпрљавија предизборна кампања до сада, како то многи већ оцјењују и тврде?

ЧАВИЋ: Све су биле мање или више прљаве. Било је и прљавијих од ове. Ово је уобичајено прљаво. Типично балкански. Погледајте како су текли избори у Хрватској, Србији, Македонији, Црној Гори. Нажалост, таква врста кампање више није страна ни западном свијету, тако да је балканизација избора постала пракса у многим државама.

ИНСАЈДЕР: У оквиру СзП постигли сте договор да у случају изборне побједе ви будете мандатар за састав нове Владе РС. Какав је ваш економски програм?

ЧАВИЋ: Кључна ствар коју треба одмах да урадимо је кресање административних трошкова. Република Српска се годинама задужује да би покривала буџетске дефиците због прескупе администрације. Ми те буџетске дефиците морамо редуковати на најмању могућу мјеру, а то значи штедња и потпуно чешљање свих владиних институција у смислу њихове рентабилности и економичности, односно броја запослених и ефеката које дају у функцији посла који обављају. Реструктуирање јавних предузећа је такође неминовно. Морамо повећати пензије јер су оне најниже у Европи. Заговорник сам и тога да објавимо списак бораца, да објавимо тачно и јавно ко све има и ко користи борачка права. Мултипликације борачких права код једних и неостваривање борачких права код других је неопростиво и неприхватљиво. Морамо да радимо на томе да постанемо инвестиционо интересантни, а то значи и реструктуирање директних и индиректних пореза. Неодрживо је да имамо најнижу јединствену стопу ПДВ-а од 17 одсто у Европи. Мора се диференцирати стопа ПДВ-а да би се у укупној маси повећали приходи од ПДВ-а, а да се истовремено смање директни порези који оптерећују билансе послодаваца. Не можемо 63 марке давати држави исплаћујући плату раднику од 100 КМ. То прије свега смањује плату раднику, а с друге стране повећава сиву економију јер послодавци притиснути великим давањима иду у сиве канале, не пријављују раднике, исплаћују плате на црно и тиме директно оштећују државу. Морамо хитно донијети закон о сукобу интереса и закон о утврђивању поријекла имовине изабраних и именованих лица на свим нивоима. Једноставно, морамо направити реда. Ако ће само доћи до промјене власти, а не до промјене навика, праксе, начина вршења власти, ништа нисмо урадили.

ИНСАЈДЕР: У медијима се већ увелико спекулише да између вас, актуелног министра финансија РС Зорана Тегелтије и потпредсједника ДНС-а Милана Радовића треба тражити новог предсједника Владе РС.

ЧАВИЋ: Свако од нас има одређене могућности и способности, Што се тиче Тегелтије, мислим да је он јако лоше рјешење. Својим радом као министар финансија у протеклим годинама није заслужио да буде премијер. Што се тиче Радовића, ради се о човјеку који има довољно искуства у банкарским пословима и који је реалтивно млад. У сваком случају, он има потенцијал. Хендикеп му је недостатак политичког искуства, јер водити Владу није само менаџерски посао. То је истовремено и озбиљан политички посао. Ја, такође, имам и предности и недостатака. Нико од нас није безгрешан. Међутим, овдје је једна ствар добра, а то је да први пут за пресједника Владе фигурирају људи који су по професији економисти. Ко буде имао већину он ће имати премијера пред којим су бројни проблеми које мора да ријеши.

ИНСАЈДЕР: Могу ли избори да прођу без инцидената с обзиром на посљедња дешавања у вези с протестима групе “Правда за Давида”? Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач недавно је изјавио да полиција неће дозволити било какве протесте 5. октобра?

ЧАВИЋ: Ја желим да прођу, али се плашим да по најавама које даје министар унутрашњих послова свашта може да буде. Он се дубоко умијешао у изборни процес иако није кандидат за било шта нити се налази се на изборним листама. Лукач са своје позиције министра стално шаље поруке несигурности и пријетњи које треба да застраше прије свега оне који су неодлучни и који још нису опредијељени за кога ће да гласају. Без обзира што је члан СНСД-а, министар унутрашњих послова би морао да многе ствари прилагоди функцији коју обавља. Како да људи вјерују у једнаку правду за све када он износи најтеже политичке квалификације на рачун кандидата за предсједника РС из супротног табора? У његовом мандату све више полицајаца с дугим цијевима виђамо по Бањалуци, све је више демонстрације силе, све је више посебних, тзв. интервентних јединица МУП-а, што је врло дискутабилно по питању легитимности и легалности. С друге стране, имате пораст убистава и промета наркотика, посебно у Бањалуци. Чак да све то ставимо на страну, министар унутрашњих послова не смије да се мијеша у изборни процес. Ниједан други министар то не ради осим њега. Због тога се код највећег броја грађана ствара утисак да је МУП у највећем дијелу Лукачева полиција, која слијепо слуша њега и никог другог и која представља опасност за сваког слободоумног и слободног човјека. Нека његови шефови добро размисле да ли он можда представља опасност и за њих.

Извор: insajder.in

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар