ИНТЕРВЈУ: ”Имам план – стање ће се промијенити за кратко вријеме!”

Датум објаве: 6. септембра 2018. у 22:06

Предсједник НДП-а Драган Чавић у отвореном интервјуу за vijesti.ba говори о предизборној хистерији, адутима власти и опозиције, али и “изгорјелом кромпиру” који ће имати у рукама уколико постане премијер Републике Српске. Процјењује улогу званичника Русије и Србије у октобарским изборима, али и открива шта је савјетовао колегама Младену Иванићу и Вукоти Говедарици. Тема разговора је и безбједносна ситуација у Српској, али и могућност промјене граница на Балкану.

– Изборна кампања, сложићете се, почела је одавно. Низ је квалификација владајуће коалиције у РС, предвођене СНСД-ом, на конто Савеза за побједу, почев од издајника, страних плаћеника, људи који ће инцидентима покушати да спријече одржавање избора, рушитеља РС… Како ће изгледати политичка сцена у РС од 7. септембра, када званично кампања почиње, до 7. октобра за када су заказани општи избори?

ЧАВИЋ: Ако се по јутру дан познаје, а углавном је тако у животу уопште, падаће тешке ријечи на све стране и изгледа да се неће бирати средства за остварење изборних циљева. И даље ће се, али много интензивније, настојати да се дјеловање Савеза за промјене у властима на нивоу БиХ окарктерише као “издајничко, пробосанско, антисрпско”, а опозиција у Републици Српској као “рушилачка и плаћеничка дружина Сорошевих ученика”.

Перјанице те предизборне хистерије биће плаћени политички аналитичари, плаћене невладине организације, плаћена удружења грађана, портали без оснивача, а изнад свега, јавни сервиси РТРС и СРНА, те неколико приватних телевизија. Кад је већ сада овакав интензитет квалификација, до избора само може бити горе.

– Предсједник РС Милорад Додик најавио је да ће, заједно са премијерком Жељком Цвијановић, почетком октобра отпутовати у Русију, гдје ће се састати са предсједником Владимиром Путином. Будући да није прецизирао повод најављеног састанка и теме разговора са руским предсједником, може ли се посјета Русији тумачити као кључна на основу које ће предсједник РС тражити подршку грађана на предстојећим изборима?

ЧАВИЋ: Нема дилеме да ће то бити снажан адут у рукама владајућих, али не мислим да то може бити пресудно на изборе. Имаће утицаја неоспорно.

– Осим састанка са руским предсједником, Додик ће се у седмици избора састати са предсједником Србије Александром Вучићем. У Источном Сарајеву присуствоваће отворењу болнице “Србија”. Будући да је Вучићев долазак најављен 5. октобра, два дана уочи општих избора, је ли то директна подршка Додиковој кандидатури? Мијеша ли се званични Београд на овај начин у изборе у БиХ?

ЧАВИЋ: Биће још тих догађаја у септембру и октобру. Отварање дионице аутопута 9. јануар од Бањалуке до Прњавора, уз присуство предсједника Србије са већом државном делегацијом, затим отварање радова на изградњи Центра српско – руског пријатељства, у присуству министра вањских послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, као и високе делегације испред власти Србије итд.

Очигледно је да власт у Републици Српској настоји да своје активности у сарадњи са највишим представницима власти Руске Федерације и Републике Србије сконцентрише у мјесец септембар непосредно пред изборе. Вјешто то они раде. Циљ је да се створи утисак да постоји непосредна подршка њиховим кандидатима и странци на предстојећим изборима.

Иако ово нису предизборне активности у званичном смислу, ипак су оне темпиране да буду дио предизборног фолклора. Сви који у томе учествују свјесно или несвјесно дају допринос стварању утиска подршке кандидатима владајућих странака у Републици Српској.

– Уколико савез за побједу буде у прилици да формира скупштинску већину, Ваше име се помиње у контексту будућег премијера. У том случају, узимате ли “врућ кромпир у руке”? Имате ли конкретан план за рјешавање нагомиланих проблема, првенствено економских, на које годинама упозоравате као народни посланик?

ЧАВИЋ: То је дио коалиционог споразума и уколико се то деси “изгорио кромпир” ће бити у мојим рукама. Имам план, а то подразумјева да наши партнери у власти морају, прије свега, схватити да ми од народа нисмо добили мандате да мијењамо власт него да мјењамо стање. Партијско запошљавање, уплив политике у сва кадровска питања на најстручнијим и најкреативнијим мјестима у јавном сектору, популистички приступ јавној потршњи, растрошност, скупи аутомобли, непотребна путовања, задуживања за све и свашта, непотизам, јаранска економија, теледиригована полиција, медији.

Све набројано мора тренутно да се заборави и прекине. Ако за такав приступ добијем подршку, бићу предсједник Владе Републике Српске и стање ће се промјенити за кратко вријеме. Нисам песимиста и није стање баш непоправљиво. Имам довољно и искуства и знања за такав посао, а и једнако је важно да немам потребе да се удварам било коме, посебно не самозваним високим политичким ауторитетима и да правим труле компромисе због сљедећих избора.

– Предсједник СДС-а Вукота Говедарица казао је како је од Вас научио пуно тога. Који савјет сте му дали када је договорено да он буде предсједнички кандидат СзП-а, а шта сте казали Младену Иванићу који претендује да обнови мандат члана Предсједништва БиХ из РС?

ЧАВИЋ: Нисмо ми учитељ и ученик, нити сам ја Вукоти држао часове. Али заједно смо политички дјеловали дуго година. Упознао ме је. Захвалан сам му због признања које ми је на тај начин одао. Пред њим је вријеме пуно изазова сваке врсте. Бићу сигуран да је много тога од мене научио ако је тиме обухватио и оно што сам гријешио. Из тога се такође много научи, можда и више него из онога што је било добро.

Са Младеном сам много пута разговарао о разним политичким темама и актуелностима. Дуго се знамо и међусобно се уважавамо, али и дуго сарађујемо. Он је довољно мудар и искусан да одвади од онога што му кажем оно што му може помоћи.

– Као предсједник РС дали сте мандат Милораду Додику за формирање тадашње Владе. Уколико након октобарских избора ситуација буде обрнута, односно СзП формира скупштинску већину, а РС добије предсједницу, очекујете ли да ће Жељка Цвијановић поступити као Ви 2006. године?

ЧАВИЋ: Па није то реално очекивати. Да будем искрен, тешко се то може данас очекивати од било кога на политичкој сцени Републике Српске. Превише је страначке острашћености код свих, а то значајно ограничава разум и поступке који су у интересу Републике Српске. Интереси политичких партија данас су далеко изнад општих друштвених и интереса и потреба.

– Посебан осврт направићемо на сигурносну ситуацију у РС, што је у посебном фокусу јавности након страдања бањалучког студента Давида Драгичевића. Зашто сте недавно изразили сумњу у рјешавање случајева политичких убистава?

ЧАВИЋ: Синоћ је у Бањој Луци било још једно убиство. Убијен је жестоки момак Дамир Остојић. Балкански класик калишњиков, засједа, рафал и један живот мање. По досадашњој пракси вјероватно још један неријешен случај са убицама на слободи.

Од 19. 09. 2015. било је укупно седам убистава и један покушај убиства са криминалном позадином. Рада Дојчиновић Бањалука, Небојша Чубриловић Бањалука, Милан Вујичић Градишка, Чедо Ђокић Зворник, Давид Драгичевић Бањалука, Сенад Кобилић Градишка и Дамир Остојић БањаЛука. Покушано је убиство новинара Владимира Ковачевића у Бањој Луци. Од свих ових криминалних случајева само један је дјелимично расвјетљен и ухапшен починилац, али нису откривени наручиоци убиства Раде Дојчиновић.

За мање од три године толико нерасвјетљених случајева не може бити случајност. Неоткривање убица ненамјерно или намјерно тешко делегитимише министра и руководство Полиције Републике Српске, али истовремено плаши грађане и охрабрује криминалце. Апсурдно је да се полиције све више боје грађани, а све мање криминалци.

Безбједност је алармантно лоша, а послиједица је да грађани имају страх од полиције све док је воде овакви какви су данас на њиховом челу. Што је најтрагичније, шефова у полицији се боје и апсолутна већина полицајаца и другог особља у МУП-у Републике Српске. То је неодрживо. Увијек је МУП био донекле политички инструментализован, али никада као сада и никада овако отворено и брутално.

– Како оцјењујете тренутну ситуацију у регији? У контексту дијалога Београда и Приштине, свједоци смо различитих изјава о прекрајању граница на Балкану, али и посљедица по БиХ. Какав је Ваш став?

ЧАВИЋ: Не видим што се диже толика халабука око ове теме. О промјени граница неће одлучивати нико у регион, без сагласности великих сила, а прије свега, САД, Русије, ЕУ, али и Турске. Ако се руководства Србије и самопроглашене државе Косово договоре да ријеше своје односе договором, који подразумјева и територију и након тога буде уклоњено најтеже политичко жариште на Балкану, зашто би против тога требао бити било ко у Хрватској и БиХ? Нити је разумно, нити рационално.

Али како Бајага каже “Ово је овдје Балкан…”. Најважнији животни сан Балканаца је да комшији крепа крава. Помолимо се ми сви овдје у БиХ, свако свом Богу, да се велике силе не заиграју у свом великом спремању Блиског истока и Украјине и примјете да би се овдје могли лијепо поткусурати без имало труда. Увијек овдје има оних који су спремни да нас понуде као ситниш у поткусуривању великих сила по свијету, а онда границе на Балкану постају само линије на карти написане графитном оловком које се годинама бришу крвавом гумицом. Не дао Бог.

Ваљда нам је свима јасно да је цијели 20. вијек Балкану био довољна опомена, али и страдање, да материјала за ново страдање нема најмање за наредна два вијека, а поготово не за овај текући 21. вијек. Свугдје на Балкану најпотребнији је договор и сваки договор треба поздравити, поготово ако се договором затвара књига конфликта.

Извор: vijesti.ba

Аутор:
Категорија: Актуелно, Вијести, Новости
Ознаке: , , , , , , , , ,


Будите први, упишите свој коментар!
Оставите коментар